Svårt hålla löften om innerstan

Visby fick parkeringsavgifter den här mandatperioden, trots att tre av de fyra allianspartierna sade nej till avgifter inför valet 2006.Tvärtom gick det med krogarnas alkoholservering. Inför valet 2006 motionerade tre av allianspartierna om förlängt öppethållande, men väl vid makten fullföljdes aldrig intentionerna.

Lugn. Tekniska nämndens orförande Kjell Skalberg (C) hade det hett om öronen i går efter länsstyrelsens beslut om parkeringsavgifter. Kjell Skalberg tar dock det hela med ro.  Än är inte sista ordet sagt, säger han. Foto: Henrik Radhe

Lugn. Tekniska nämndens orförande Kjell Skalberg (C) hade det hett om öronen i går efter länsstyrelsens beslut om parkeringsavgifter. Kjell Skalberg tar dock det hela med ro. Än är inte sista ordet sagt, säger han. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

gotland2010-09-07 04:00
Att det varit svårt att komma överens om parkeringsavgifterna visades med all tydlighet i våras, då tekniska nämnden vid sittande bord körde över ordföranden och ändrade framlagt förslag om avgifter året runt.
Av de nio partier som GA frågat inför årets val säger bara två - Moderaterna och Sverigedemokraterna - blankt nej till avgifter. Resterande sju partier kan tänka sig avgifter i någon form, och det verkar som om flera av dem kan tänka sig att fortsätta på den inslagna vägen med parkeringsavgifter sommartid. Frågan kommer att aktualiseras i oktober, då samhällsbyggnadsförvaltningen är klar med sin utvärdering av den här sommaren.

Vacklande hållning
Krogarnas serveringstillstånd är en fråga som helt ligger i politikernas händer. Alkohollagen säger att servering får påbörjas tidigast klockan 11.00 och avslutas senast klockan 01.00, om tillståndsmyndigheten inte beslutar annat.
Möjligheten att göra undantag har utnyttjats av Gotlands kommun. 2002 gjordes ett försök med öppet till klockan 04.00. Med erfarenheter från det året beslutade man 2003 om en betydligt restriktivare hållning. Alkohollagens sluttid skulle följas och knappast några undantag göras. Men 2006 hade politikerna svängt igen. Moderaterna (Lena Celion), Folkpartiet (Bror Lindahl) och Kristdemokraterna (Yngve Andersson) motionerade om alkoholservering till klockan 03.00. I årets val är det bara Folkpartiet som håller fast vid att servering ska få pågå till minst klockan 03.00.

Almedalen duger inte
Frågan om en fast scen i Visby har aktualiserats främst av Medeltidsveckan, som behöver en ny arena. Det vore en fördel om den kunde utnyttjas även för andra stora kommersiella arrangemang, men då är den förslagna placeringen på Strandgärdet osäker med tanke på ljudnivåer och närheten till lasarettet.
Tre av partierna tycker att man kan använda Almedalen.
- Den scenen duger inte för större arrangemang. Man behöver bygga en helt ny tillfällig scen och måste in med stora maskiner. Dessutom är det svårt att stänga in området med staket, och det kan bli problem med ljudnivåerna, säger Nicklas Callenmark, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.
GA har även frågat partierna om Donnerska huset. När Sidas Östersjöenhet flyttat ut 2008 dök det upp intressenter, men kommunen beslutade att behålla fastigheten, som många ansåg skulle bli en representativ plats i världsarvet för att ta emot besökare. Så används inte huset i dag. Det har blivit kontorshotell och inrymmer även ett kafé, vilket inte stämmer överens med kommunens policy att bara äga fastigheter i vilka man bedriver egen verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om