Svårt med skånskan men larmet fungerar

Det kan vara lite svårt att förstå skånskan, men annars är de gotlänningar som har trygghetslarm ganska nöjda med Trygghetsjouren i Malmö, som besvarar larmen.
Det framgår av en enkät som har gått ut till alla som har trygghetslarm på Gotland.

Gotland2004-12-09 06:00
Våren 2002 tog Svenska Trygghetsjouren AB i Malmö över uppgiften att besvara anropen från de gotlänningar som har trygghetslarm. Då var många oroliga för hur det skulle bli. Skulle man förstå varandra? Skulle bristen på lokalkännedom märkas. I höst har social- och omsorgs kontoret följt upp förändringen med en stor enkät till alla de som har trygghetslarm på Gotland. 1?231 stycken är de och mer än hälften har svarat.
På det hela taget är man nöjd med hur trygghetslarmen fungerar och det bemötande man får. Men ibland får man vänta på svar. När brukaren själv får uppskatta hur lång tid det tar innan larmet besvaras så uppskattar fyra av tio att det kan ta längre tid än en minut. Det är för lång tid. Enligt avtalet med kommunen ska Trygghetsjouren se till så att den genomsnittliga svarstiden inte är längre än en minut.
Ett annat problem är att det kan hända att larmet inte fungerar. 53 personer berättar att larmet inte har fungerat när de har behövt hjälp. Vad det beror på är oklart.
? Men det kommer vi att titta vidare på, förklarar Ia Lönngren på social- och omsorgskontoret.
Ett 30-tal personer har svårt att höra vad som sägs. Några klagar på skånskan, andra på att det är dålig ljudkvalitet. Från förvaltningens sida kommer man nu att be larmmottagarna att tala långsammare.
Förut var det en särskilt grupp på Gotland som ryckte ut på trygghetslarmen, numera är det hemtjänsten som svarar på larmen. Inom äldreomsorgen så tycks detta fungera bra. Många uppskattar att det är folk som de känner till som kommer när de har fått problem. Men när personal från den hemstödsgrupp som jobbar med exempelvis psykiskt funktionshindrade måste rycka ut på larm, då kan det uppstå svårigheter. Många av hemstödsgruppens insatser har social karaktär som är svåra att avbryta när larmet går.
? Just den gruppen är lite känsligare. Dem finns det anledning för oss att fundera lite på, konstaterar social- och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om