Det första svenska fallet konstaterades 1974 och sedan 1993 finns ett frivilligt kontrollprogram. Hittills har sjukdomen hittats i nästan 400 besättningar och cirka 15 000 vuxna och lika många lammungar har slaktats ut. Omkring hälften av alla får i Sverige testas.
– Vi har hållit på länge och det har gått trögt, men jag hoppas och tror att det betyder mycket för folk inom lammnäringen att vara med, säger Olof Schwan, fårhälsoveterinär på Gotland.
Varför är det trögt att få med gotlänningarna?
– Jag tror att många inte har en aning om vad maedi visna är. De har inte sett ett sjukt djur och tror inte att det ska drabba just dem. Sedan är det säkert också en kostnadsfråga, men subventionerna från Djurhälsovården är jättebra så det borde inte vara ett hinder, säger Olof Schwan.
Göran Karlsson, maedi visna-ansvarig inom Djurhälsovården, varnar för oseriösa livdjursförsäljare som påstår sig ha smittfria djur att sälja som inte är det.
– Det är kanske inte vanligt men jag vet åtminstone en fårägare som råkat ut för det när han blev erbjuden att köpa en fin bagge. Vid provtagning visade det sig att baggen var smittad, säger Göran Karlsson.
Okunskap är ett problem, förklarar Göran Karlsson. Att köpa djur från en maedi visna-fri besättning ger inte den nya ägaren maedi visna-fri status.
– Man är inte mv-fri om man inte är med i programmet. Det är något vi måste ta tag i och informera mer om, säger han.
Att Gotland ligger högt i statistiken över smittade besättningar tror han kan bero på att fårnäringen på ön har varit framgångsrik när det gäller fåravel.
– Jag tror att man importerade sjukdomen på 60-talet när man tog hem fina avelsbaggar från andra länder. Det har funnits ett antal tongivande livdjursförsäljare på Gotland som sålt många livdjur och på så sätt spritt sjukdomen utan att veta om det, säger Göran Karlsson.
Olof Schwan tror inte att det förekommer att fårägare annonserar om maedi visna-fria djur som inte är smittfria på Gotland.
– Jag tror att det är svårt att sälja icke-deklarerade livdjur. Vi arbetar hårt för att införa en hälsodeklaration av livdjur som omfattar flera allvarliga sjukdomar, säger Olof Schwan.
På Gotland finns cirka 30 000 vuxna får, varav 10 000 är med i maedi visna-programmet. Sedan ett förenklat program infördes hösten 2005 har 145 besättningar kontrollerats på Gotland. 17 av dessa visade sig vara smittade.
Läs mer om maedi visna på Svenska Djurhälsovårdens webbplats.