Svårt tävla om mat

Förra veckan avgjordes Bocuse d’Or - VM i matlagning. Den här veckan var det Årets Kock 2011. Men kan man verkligen tävla i matlagning?

Foto: Garsya/Shutterstock

Gotland2011-02-05 04:00

På ett sätt gillar jag tävlingar typ "Vassaste kocken" och SM i ostronöppning bättre. Man ska slutföra ett visst kökshandgrepp på tid. Snabbast och mest perfekt utfört vinner. Glasklart.

Men att tävla i kulinariska upplevelser är ungefär lika rättvist som att tävla i musik. Det handlar ju så klart om tycke och smak.

För ett par år sedan hade jag den stora äran att sitta med i Årets Kock-juryn. Det kan låta som rena drömgigget, vilket det också var i min värld, men det var ta mig tusan inte lätt. Man måste spetsa sina smaksinnen till det yttersta och lagra varenda nyans i minnesbanken så att den kan jämföras med de andra bidragen.

Det gäller att inte låta sig påverkas av övriga medlemmar och inte tänka på hur de stackars kockarna tränat, slavat och åter tränat bara för att eventuellt bli dissade på ett par minuter. Och det gäller att verkligen veta vad man tycker och stå för det.

Den gången är jag helt säker på att rätt låt, förlåt kock, vann. Så det sjöng om det. Rätt eller fel - låt oss bara hoppas att rätt rätt fick alla rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om