Svek och vanvård – nu får de inte ta hand om djur

53 personer finns på Länsstyrelsen på Gotlands lista över aktuella djurförbud. Alla har de en sak gemensamt: de har på något sätt vanvårdat sina djur. "Vi utfärdar ungefär tre till fem djurförbud om året", säger Lotta Hallenfur på länsstyrelsen.

"Det övergripande när ett djurförbud utfärdas är att någon allvarligt försummat eller vanvårdat sitt eller sina djur", säger Lotta Hallenfur på länsstyrelsen.

"Det övergripande när ett djurförbud utfärdas är att någon allvarligt försummat eller vanvårdat sitt eller sina djur", säger Lotta Hallenfur på länsstyrelsen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2024-09-30 04:30

Nyheten i korthet

  • 53 personer på Gotland finns på Länsstyrelsens lista över personer som inte får ta hand om djur på grund av tidigare vanvård.
  • Länsstyrelsen utfärdar mellan tre till fem djurförbud om året, oftast som följd av brister som upptäckts vid kontroller.
  • Djurförbud är oftast fullständiga och gäller tills vidare, men kan omprövas om personen i fråga genomgår betydande livsförändringar, till exempel att bli fri från missbruk.

Ett djurförbud är ett så kallat förvaltningsrättsligt beslut, vilket innebär att en myndighet, i det här fallet länsstyrelsen, fattar beslut om att person inte är lämplig att äga eller ta hand om djur. 

– Oftast upptäcker vi brister vid kontroller, och då händer det att vi omhändertar djur och utfärdar djurförbud på en gång. I andra fall är det långvariga brister som inte åtgärdas som leder till att en person får ett djurförbud, förklarar Lotta Hallenfur, djurskyddshandläggare och biträdande enhetschef på Länsstyrelsen på Gotland. 

Hon berättar att i samband med att någon döms för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen så får personen i princip alltid även ett djurförbud. 

– Det övergripande när ett djurförbud utfärdas är att någon allvarligt försummat eller vanvårdat sitt eller sina djur.

undefined
Lotta Hallenfur, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen på Gotland.

På Länsstyrelsen på Gotlands lista över djurförbud på ön finns 53 namn. Av själva listan framgår dock inte hur många av dessa personer som fortfarande bor kvar på Gotland eller som ännu är i livet. 

För i stort sett alla namn på listan har det utfärdats ett beslut om djurförbud, men det finns ett undantag, berättar Lotta Hallenfur.

– Ja, det finns faktiskt en person som har två djurförbud. I det fallet var det först en händelse som gjorde att han fick djurförbud för smådjur, och sedan hände ytterligare en händelse som ledde till att han även fick förbud för klövdjur. 

Det är alltså så att man får djurförbud för en viss sorts djur?

– Det är ju oftast en händelse som ligger till grund för att man får djurförbud, och då är det det djur som den händelsen berör som djurförbudet gäller. Han man till exempel vanvårdat en hund så får man djurförbud för just hund. 

Lotta Hallenfur fortsätter:

– Det händer dock att vi utfärdar djurförbud som gäller för alla djur. Vi ska dock enligt lag inte förelägga och förbjuda mer än nödvändigt. 

Ett djurförbud är allt som oftast fullständigt. Det betyder att man inte anses lämplig att varken äga eller "ha något inflytande" över djur.

– Det innebär exempelvis att man inte ens får köra ett djur i bil, förklarar Lotta Hallenfur. 

Är djurförbud tidsbestämda eller gäller de för alltid?

– I de allra flesta fall så gäller beslutet tills vidare. Sedan kan ju djurhållaren överklaga, och även efter att det vunnit laga kraft kan man begära omprövning. Det händer också att ett djurförbud hävs eller lättas upp, men då krävs det i regel att man gjort en rejäl förändring i sitt liv. Det kan ju till exempel vara så att man varit i ett dokumenterat missbruk, och så gör man sig fri från det. Då kan man i vissa fall få sitt djurförbud omprövat. 

undefined
Totalt finns 53 namn på Länsstyrelsen på Gotlands lista över personer med aktuella djurförbud på ön.
undefined
Det är länsstyrelsen som fattar beslut om huruvida en person ska få djurförbud eller inte.

Länsstyrelsen på Gotland har utfärdat omkring tre till fem djurförbud om året det senaste decenniet. Enligt Lotta Hallenfur är det en ganska jämn fördelning när det gäller antalet djurförbud för sällskapsdjur och lantbruksdjur. 

Hur kontrollerar ni att djurförbuden faktiskt följs?

– Alla de här personerna läggs in som kontrollobjekt i våra system, och då innebär det att de pluppar upp när vi gör årliga uttag i vår kontrollista. Vid två tillfällen har vi också kört djurförbud som projekt, och då har vi tagit ut hela listan och kontrollerat.

Och hur ofta stöter ni på någon som bryter mot förbudet?

– Det är faktiskt inte jätteofta. Jag är av uppfattningen att de djurförbud vi har här följs. Gotland är ett litet län, så är det någon som bryter mot ett djurförbud så brukar den informationen nå oss på ett eller annat sätt. 

De har djurförbud

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att även en släkting till den 50-åriga kvinnan vid Gotlands djurfristad vanvårdat djur. Den formuleringen fanns det inget belägg för. Släktingen var misstänkt och stod inför rätta för djurskyddsbrott, men friades från misstankarna.

Här är några av personerna som har ett aktuellt djurförbud på Gotland:

– Den kvinna i 50-årsåldern som var föreståndare för Gotlands djurfristad fick djurförbud i februari 2021. Detta efter att hon vanvårdat en större mängd djur på en gård i Hangvar. På gården fanns bland annat får, tjurar, hästar, grisar, katter, hundar och höns. Efter att länsstyrelsen gjorde en kontroll på gården i oktober 2020 fick flera av djuren avlivas då de var i för dåligt skick.

– En 28-årig man är den enda på länsstyrelsens lista som har dubbla djurförbud: ett för smådjur och gnagare, och ett för klövbärande djur. Förbudet gällande smådjur och gnagare fick han efter att han utsatt fyra kaniner för lidande genom att inte ge dem tillräckligt med mat och vatten, vilket ledde till att kaninerna svalt ihjäl. Förbudet beträffande klövbärande djur tilldelades han sedan länsstyrelsen bedömt att hans lamm var för magra och inte gick upp i vikt trots att myndigheten vid flera tillfällen uppmärksammade honom på att djuren behövde mer foder.

– En 64-årig man fick 2022 djurförbud för sällskapsdjur sedan han lämnat tre katter kvar i ett hus som han inte längre bodde i. Efter att huset sålts så upptäckte de nya ägarna katter i huset, och efter att länsstyrelsen omhändertagit djuren kunde de konstatera att mannen lämnat dem utan tillsyn, mat och vatten. Alla katterna var undernärda och de hade vid omhändertagandet även öronskabb. 

– En 51-årig man fick i oktober 2019 djurförbud gällande hund. Detta sedan länsstyrelsen bland annat fått in sex anmälningar om brister av mannens hundhållning. Några av bristerna myndigheten kunde konstatera var bland annat att hunden inte rastades tillräckligt samt att mannen glömt hunden bunden utomhus med kort koppel i över tre timmar. I augusti 2019 omhändertogs hunden efter att mannen varit så alkoholpåverkad på en camping på Gotland att han inte kunde ta hand om sin hund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!