Sven Larsson (m): Avgaserna förstör stan
- Den enda onödiga trafiken i innerstan är när boende måste flytta bilen och kör runt för att leta efter en ny parkering.Det konstaterade Magnus Wiman på Strand hotell när han deltog i moderaternas debattkväll om Visby innerstads trafik- och gatumiljö på torsdagskvällen.
Foto: Bengan Zettergren
- Enklast är att använda Gutavallen. En definitiv lösning vore ett parkeringsgarage under Almedalen eller S:t Hansskolan.
För att slippa undan problemen med utgrävningar hade han ytterligare ett förslag.
- Bygg ett bergrum under klinten. Det blir fruktansvärt dyrt men vi kan skriva av det på 1 000 år, sa han och berättade att man löst parkeringsfrågan så bland annat i Åbo.
Lennart Klintbom, trafikingenjör på tekniska förvaltningen redogjorde för uppdragen de fått av politikerna och kunde bland annat konstatera att man minskat trafiken med flera tusen fordon under de senaste åren.
Bästa effekten
- Bästa effekten fick vi när vi stängde av Studentallén 1995. Då försvann mellan 1 500 och 2 000 fordon per dygn. Det är den enskilt största åtgärden för att minska trafiken i innerstan.
Lennart Klintbom hävdar bestämt att de fordonen verkligen försvann.
- De tog inte en annan väg genom innerstan, sa han.
Idag är medeldygnstrafiken 12 000 fordon men målet är att begränsa fordonen ytterligare.
- Trafiken är ett störande moment. Avgaserna förstör stan och fordonen kör ner stuprör och annat för fastighetsägarna, sa Sven Larsson, moderat ledamot i tekniska nämnden, som tog på sig ansvaret att värna om världsarvet.
Sven Larsson konstaterade att det är en svår balansgång att både ha en levande innerstad samtidigt som världsarvet ska värnas.
- Men någon genomfartstrafik genom Visby innerstad kan vi aldrig godta. Se bara vilka köer det är i rondellen vid Bilcity när färjan har kommit, sa han som anser att trafiken måste begränsas ytterligare.
Panelen
En panel av krögare, boende, företagare och politiker redogjorde för sina åsikter och svarade på församlingens frågor.
Håkan Ahlqvist, boende vid Stora Torget, undrade vems behov som skulle tillgodoses.
Onödigt krafs
- Så fort man stänger av en gata kör folk bara runt, sa han och ondgjorde sig över torgförsäljarna som han tyckte sålde onödigt krafs.
- Det är väl ingen kultur. De snor våra parkeringsplatser.
Niklas Harlevi, ordförande i Strövet, tyckte att man kunde stoppa okynnestrafiken men var annars orolig för hur det skulle gå när kommunen och länsstyrelsen flyttat.
- De är våra kunder som försvinner, sa han som vill bibehålla en levande innerstad.
Johan Strömberg på Bolaget siktade in sig på att behålla en levande innerstad och tyckte att uteserveringarna var en del av detta.
- Visby har Sveriges näst högsta taxa. Det är bara Stureplan som är dyrare.
Flera röster
Flera röster höjdes för att få ha uteserveringar åren runt.
- Det är polisen som ger tillstånd till uteservering och det medges bara för del av året, förklarade Lennart Klintbom.
han påpekade också att uteserveringar bara tillåts där det är bilfritt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!