Svensk "gröna-guld-reserv" sinar men Gotland har stora tillgångar
-Här är det motsatt problem mot fastlandet där skogen börjar bli bristvara, säger Urban Svensson, skogsvårdare vid länsstyrelsen på Gotland.
Sveriges skog räcker inte för skogsindustrins expansion, har Skogsstyrelsen konstaterat.
-På Gotland finns det ett ganska stort utrymme för en ökad avverkningsvolym. Den gotländska skogen har en årlig tillväxt på ca 420000 skogskubikmeter men det avverkas endast ungefär hälften, cirka 200000, vilket är alldeles för lite, säger Urban Svensson.
På Gotland kan skogsägarna avverka betydligt mera och utan att det strider emot miljömålet, där ca 9 procent av den produktiva skogsmarken skall avsättas för naturvård.
<span class='mr'>Ökad avverkningstakt</span>
Den svenska skogsindustrin däremot kan inte längre förlita sig på enbart inhemsk råvara. Sveriges "gröna-guld-reserv", marginalen mellan skogens tillväxt och vårt samlade behov av råvara och bevarade naturvärden har försvunnit. De senaste årens ökade avverkningstakt hotar nu den långsiktigt hållbara utvecklingen. I hela landet finns risk för en kommande brist på gran.
-Vi kan tillåta avverkning utöver tillväxten under en kortare period utan att inkräkta på ett långsiktigt hållbart skogsbruk, men vi måste vara medvetna om att vi i så fall skjuter problemen framför oss. På längre sikt får inte den årliga avverkningen överstiga avverkningspotentialen, säger Göran Enander, generaldirektör på Skogsstyrelsen.
<span class='mr'>Minskad import</span>
I norra Sverige är underskottet störst, i söder finns fortfarande marginaler mellan uttag och tillväxt, men överskottet består till stor del av lövskog och tall, trädslag som inte i första hand efterfrågas.
Orsaken till det uppkomna läget är, förutom den ökade efterfrågan på virke och den ökande skogsavverkningen, att importen, främst från Baltikum och Ryssland minskar. Det finns inte heller kapacitet för att ta hand om mer returfiber och avsättningar av miljöskäl som beslutats ligger fast.
Det är en ny situation som uppkommit. Tidigare har det funnits en ganska bred marginal till taket för hållbar avverkning, men de senaste årens ökade avverkningstakt har gjort att vi snabbt nått taket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!