Svenska Kraftnät: "En tredje elkabel behövs"

Svenska Kraftnät säger att det behövs en tredje elkabel till Gotland. Nu ska ett fördjupat arbete inledas internt och diskussioner ska påbörjas med Geab och Vattenfall om finansiering.

Erik Böhlmark, Svenska Kraftnät, berättade vad man hittills har kommit fram till.

Erik Böhlmark, Svenska Kraftnät, berättade vad man hittills har kommit fram till.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gotland2020-08-26 15:46

Svenska Kraftnät fick för en tid sedan ett regeringsuppdrag för att utreda den framtida elförsörjningen för Gotland. Myndigheten har sedan dess diskuterat frågan med bland annat Region Gotland, vindkraftsproducenter, Cementa och Länsstyrelsen på Gotland. 

Under onsdagen hölls ett andra möte där Svenska Kraftnät redovisade vad man hittills kommit fram till. 

– I korta ordalag har vi analyserat elförsörjningen till Gotland på kort och lång sikt. På tio års sikt har man en sämre elförsörjning än övriga landet, men det får ändå anses som acceptabelt. Detta gäller förutsatt att avbrottsfrekvensen på länkarna ligger i nivå med historiska normalnivåer med 0-1 avbrott per år och inte som under 2018-2019, säger Erik Böhlmark, kraftsystemsanalytiker på Svenska Kraftnät.

undefined
Erik Böhlmark, Svenska Kraftnät, berättade vad man hittills har kommit fram till.

Han säger att det på längre sikt kommer att behövas en tredje elkabel till Gotland. Där spelar Cementas planer på att bli koldioxidneutrala 2030 en stor roll. 

– Då krävs det ganska mycket el för att det ska kunna förverkligas. Då räcker inte dagens elförsörjning och till 2040 får man ta hänsyn till att dagens länkar då har ett bäst före-datum som är passerat, säger Erik Böhlmark. 

Därmed kommer Svenska Kraftnät sannolikt föreslå att det ska byggas en tredje elkabel. För fyra år sedan beräknades kostnaderna för en ny elkabel till cirka två miljarder kronor. 

– Det här pekar på att det behövs ytterligare en förbindelse till Gotland, kanske två stycken. Man bör i alla fall påbörja planeringen för ytterligare en kabel nu. Det brukar ta ungefär tio år att få en förbindelse på plats, då behöver vi i dag börja reda ut ansvarsfrågan, säger Erik Böhlmark och fortsätter:

– Vi kommer inte bara att rulla tummarna nu. Det kommer ske dialoger med Svenska Kraftnät samt med Geab/Vattenfall. I de bästa av världar kan vi gemensamt reda ut ansvarsfrågan. Om vi inte kommer överens får regeringen ta något beslut där. 

Kommer ni att påbörja arbetet innan det är redovisat i årsredovisningen? 

– Formellt sett har vi inte tagit något beslut på hur vi ska ta det vidare internt. Men min gissning är att vi kommer påbörja någon form av process innan det kommer in i årsredovisningen. 

Han säger att det tidigare funnits diskussioner kring en växelströmslösning. Erik Böhlmark säger samtidigt att tekniken kan ha utvecklats och att det kanske kan bli en annan lösning nu. Oavsett skulle en ny kabel bidra till en betydande skillnad för elförsörjningen till Gotland.

– De nuvarande är likströmskablar. Om det byggs en ny förbindelse får vi två system som är oberoende av varandra. Då krävs det att två system slås ut för att man ska kunna släcka ön, det blir en avsevärt förbättrad leveranssäkerhet, säger han. 

undefined
Kalle Blomberg, elnätschef på Geab, är nöjd med Svenska Kraftnät och deras arbete i frågan.

Kalle Blomberg, elnätschef vid Geab, säger att det varit en positiv dialog med Svenska Kraftnät och att de framöver kommer lämna in synpunkter på deras arbete. 

– Det känns verkligen som att den här frågan är aktuell för dem och att den tas på allvar. Det är positivt och jag tycker det är ett bättre fokus från deras sida, säger Kalle Blomberg. 

undefined
Simon Härenstam, kris- och beredskapsstrateg på Länsstyrelsen, säger att ansvarsfrågan nu måste utredas och fattas ett beslut kring.

Simon Härenstam, kris- och beredskapsstrateg på Länsstyrelsen Gotland, säger att det varit bra möten kring en tredje elkabel och att det är viktigt att frågan nu tas vidare. De ska till nästa möte komma in med sina åsikter. 

– Ansvarsfrågan är inte helt löst kring vem det är som ska säkerställa driften av en tredje elkabel. Det som har varit viktigt för oss är att säkerställa att Gotland och gotlänningarna har en trygg elförsörjning. Det är både här och nu, men även på längre sikt, säger Simon Härenstam.

Han säger även att det finns flera olika saker som styr att elförsörjningen behöver bli bättre. 

– Det finns flera aspekter som gör att vi måste säkerställa elförsörjning, dels för Cementa och produktionen av förnybar el och dels för att öka robustheten i elnätet på Gotland. Det är inte bara ur en samhällsekonomisk aspekt. Man måste väga in totalförsvaret, Försvarsmaktens återetablering och även säkerställa att vi har bättre elsystem som skyddar samhällsviktig verksamhet. 

Även Gotlands riksdagsledamot Lars Thomsson tar emot Svenska Kraftnäts uttalande om en tredje elkabel med glädje.

– Det är lite "plötsligt händer det"-känsla! Det som ön har insett sedan drygt tio år tillbaka nu får stöd av denna centrala aktör, säger han. 

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, säger såhär om beskedet från Svenska Kraftnät: 

– Det är jätteglädjande om de är tydliga med att en tredje elkabel behövs. Det har vi jobbat för jättelänge och det är positivt att de tar det här på det största allvar, säger hon. 

FAKTA: Tredje elkabeln

En tredje elkabel till Gotland har utretts under många år. I maj 2017 beslutade Svenska Kraftnät att avbryta arbetet med att bygga en tredje elkabel till Gotland. 

I våras sa Anders Ygeman (S), energiminister, att inga beslut om en ny kabel skulle tas innan Svenska Kraftnät var klar med sin utredning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!