– Vi håller på att utreda sträckningen och alternativa lokaliseringar. När utredningen är klar nästa år kommer vi att inleda samråd med markägare, säger Josefin Hellström vid Svenska kraftnät.
De två nya kablarna byggs för växelström, till skillnad från dagens likströmskablar.
– Vi har valt växelström främst för att kunna korta tidsplanen, och det innebär att vi i teorin kan ha anslutningspunkten var som helst på Gotland, säger Josefin Hellström.
En ny anslutningsstation behöver byggas på Gotland. Med växelström behövs ingen omriktarstation, så den nya anläggningen behöver inte vara lika stor som den i Ygne. En markkabel ska förbinda anslutningen vid stranden till stationen.
Svenska kraftnät räknar med att de nya kablarna ska vara driftsatta till 2031, men har förstått att Heidelberg Materials vill ha de i drift till 2030.
– Vi ska försöka utmana vårt arbetssätt för att hitta möjligheter att förkorta tiden. Kanske går det att korta leveranstider och göra tillståndsprocessen snabbare, säger Josefin Hellström.
Svenska kraftnät väljer två kablar för att skapa redundans, vilket innebär att om något fel skulle uppstå på en av kablarna finns den andra att använda.
De nya kablarna har dimensionerats utifrån att de befintliga blir kvar. 2018 investerade Vattenfall 350 miljoner kronor i stationen i Ygne, och överföringen bedöms efter det ha en livslängd till åtminstone 2035. Gotland kommer därmed under en tid att ha överföring av el via fyra sjökablar.
Vattenfall Eldistribution, som tillsammans med Svenska kraftnät och Gotlands Energi ingått i utredningen, planerar nu för framtida investeringar.
‒ Efter de omfattande investeringar i Gotlandsförbindelsens befintliga anläggningar som vi gjort kommer vi inom ramen för det samverkansavtal vi tecknat att uppföra en mottagningsstation för Svenska kraftnäts nya anslutning. Den planeras stå färdig till år 2030, säger Vattenfall Eldistributions vd Annika Viklund.