Såväl på Gotland som i hela landet är det som regel färre personer som aktivt går med i Svenska kyrkan än som väljer att gå ur.
Visby stift består idag av 10 pastorat, 39 församlingar på Gotland och ett 40-tal utlandsförsamlingar samt många fler verksamhetsplatser där gudstjänster firas.
Under 2021 minskade antalet medlemmar i Visby stift med 717 personer. Det motsvarar förändringen, efter att antal tillkomna medlemmar räknats in. Om man endast räknar på antalet aktiva utträden, här räknas inte de som lämna för att de avlidit, blir medlemstappet desto mer omfattande.
Visby domkyrkoförsamling är med sina drygt 14 000 medlemmar med råge störst och det är här kyrkan tappat flest medlemmar under 2021, både till antalet personer (83) och procentuellt (1,7).
Ett scenario som stämmer väl överens med resten av landet, enligt stiftsprosten i Visby, Annika Hakalax:
– Generellt sett har Gotland ett högt medlemstal. Det har att göra med att vi har mycket landsbygd, där en större andel av befolkningen är med i Svenska kyrkan. Så ser det ut i hela landet. För Gotlands del vet vi att kulturarvet och bevarandet av kyrkorna spelar en stor roll i att fler väljer att gå med eller vara kvar som medlemmar. Det finns en starkare relation till kyrkan på det sättet.
Det finns församlingar på landsbygden där minskningen (i förhållande till sin storlek) är i nivå med Visby domkyrkoförsamling och till och med större. Roma hör till de församlingar som minskat mest under 2021, både sett till antalet och andelen församlingsmedlemmar som aktivt lämnat Svenska kyrkan. Sanda, Västergarn och Mästerby församling är en annan. Av totalt 740 medlemmar har 14 valde att lämna Svenska kyrkan och därmed församlingen.
Visby stift är indelat i åtta pastorat som består av alltifrån en eller flera församlingar – totalt 40 till antalet. Som stiftsprost har Annika Hakalax med andra ord en övergripande bild av arbetet ute i socknarna.
– De allra flesta lämnar den jordiska kyrkan för att man går in i den himmelska. Det är svårare att svara på varför en viss mängd personer aktivt lämnar Svenska kyrkan, men det handlar ju om relationen till den – att den är svag då man inte känner någon närmare kontakt med kyrkan.
Hon noterar dock att fjolårets minskning följer den beräkning som finns.
– Det är inget uppseendeväckande, men det är trots allt över 700 personer. Men med tanke på att det under pandemin varit betydligt färre dop, som ju är medlemsgrundande, så sett till detta är det inte ett jättestort tapp. Det är svårt att göra en bedömning för de här senaste två åren i och med pandemin.
– Det vi kan göra för att behålla medlemmar är att göra det vi är satta att göra, och att göra det bra, konstaterar Annika Hakalax.
I början av året fick biskopen för Visby stift, Thomas Pettersson, lämna både sin tjänst och sitt ämbete efter en otrohetsaffär. Något som fick stor uppmärksamhet i medier i hela landet.
– Jag vill inte kommentera något kring detta. Dessutom är det inget som kan haft någon påverkan på siffrorna för 2021, säger Annika Hakalax.
Samtidigt som medlemstappet alltså fortsätter i Svenska kyrkan hade man ett historiskt högt inträde under förra året, vilket lett till totalt 12 000 nya medlemmar i landet. Inom Visby stift har 103 personer gjort ett aktivt val att gå med i Svenska kyrkan.