De senaste fem åren har bolagets marknadsandelar minskat från 53 procent till 50. De privata konkurrenterna lockar allt fler spelare, främst genom internet och smarta telefoner.
Lennart Käll beskriver utvecklingen som explosionsartad.
- Och vi ligger klart efter. För att skapa det bästa spelbolaget på marknaden måste vi både gasa och bromsa, säger han.
Planen är att fortsätta investera minst en halv miljard kronor i bolaget varje år. Samtidigt ska en halv miljard sparas de närmaste tre åren.
- Det handlar om att skapa utrymme att satsa på annat, säger Marie Loob, ekonomichef som i förra veckan utsågs till vice vd - en ny befattning vid bolaget.
Fler satsningar
Fler satsningar ska göras på digitala medier, bland annat spelsajterna. Samtidigt kommer andra enheter att skära ner för att ekvationen ska gå ihop.
Borde inte investeringarna gjorts tidigare?
- Absolut. Men varför det inte skett kan jag inte svara på, säger Lennart Käll som tillträdde för ett knappt halvår sedan.
De senaste dagarna har ledningen informerat personalen i Sundbyberg och vid huvudkontoret i Visby om läget.
Bra att något görs
Marie Loob beskriver stämningen bland de anställda:
- Det finns absolut en oro hos enskilda medarbetare, men man har samtidigt uttryckt att det är bra att något görs.
Som GT tidigare berättat har IT-avdelningar slagits samman och sponsoravtal sagts upp. Fler besparingar är på gång, men ledningen är förtegen om detaljerna.
- Vi ser över alla kostnader. Det gäller allt från personal och lokaler till sponsringen, säger Lennart Käll.
Hur många tjänster som berörs är ännu oklart enligt vd:n. Men enligt tidigare uppgifter till GT kan det handla från ett 20-tal och upp till 100, men då räknas även nyanställningar in.
- Vi har ingen siffra på antalet personer. Kan vi utveckla anställdas kompetens gör vi det. Men det finns enheter som måste slås samman, och då betyder det neddragning av antalet medarbetare, säger Lennart Käll.
På ekonomiavdelningen slutade i fjol sju äldre anställda, som köptes ut. Tjänsterna återbesattes aldrig.
Behövs åtgärder
När det gäller besparingar på lokaler är det åtminstone knappast troligt att någon del av huvudkontorets byggnad hyrs ut till andra. På Gotland har bolaget tvärtom expanderat till nya lokaler för några år sedan.
Roland Norbäck, klubb-ordförande för Unionen på Svenska Spel, säger att det behövs åtgärder:
- Internt är vi helt överens om att något måste göras. Vi måste spara, men det måste gå till på ett schysst sätt. Ledningen är inne på att minska konsulterna vilket är en bra väg.
Han hoppas även att ytterligare personalminskningar kan lösas med att köpa ut äldre medarbetare.