Svenskt guldvin från Skåne - dåligt vinår för Gotland
Svenska vinodlare har hållit sin första registrerade vindiplomering.Men de gotländska vinerna för året föll inte domarna i smaken.
- Det har varit ett dåligt väder och dåligt vinår för Gotlands del. Samtidigt ser tillväxten bra ut. Det bådar gott för kommande gotländska viner, säger Johan Rudling från vinhuset Halls Huk.
I lördags fanns han på plats när föreningen Svenska vinodlare höll årsmöte och arrangerade Svensk vindiplomering på hotell Åhus strand i Åhus. I går tog han båten hem till ön med sikte på druvskörd i oktober.
Jämte Lauri Pappinen vid väl etablerade Gute vingård i Hablingbo finns han i styrelsens centrum och hör, liksom Gans 1.11 i Näs under uppbyggnad av Simon Höjeberg, till medlemmarna i föreningen.
- Det blev en tuff parad för vinerna från Gotland. Ett 30-tal engagerade vinodlare lämnade sina buteljerade, anonymt etiketterade, bidrag till diplomeringen. Krav för deltagande är att druvorna har vuxit på svensk mark och att dryckerna helt och hållet har tillverkats i Sverige, förklarar Johan Rudling.
Sammanlagt presenterades 43 vita och röda viner för diplomering, granskade och bedömda av Michael Jamais, Magnus Rygler, Anders Öhman och Rikard Albin. Den fyra man starka juryn betygsatte färg, klarhet, doft och smak. Allt över 15 betyder guld, något som är svårt att nå upp till för svenska viner.
Klagshamnsvin
- Med det vita Solaris Silex tog vinodlaren Murat Sofrakis från Klagshamn hem guld. Det gör hans vingård Nangijala historisk. Att en vinodlare från Skåne och Sverige blir vindiplomat är sensationellt. Det gör mig stolt och det visar att det så kallade vinbältet går längre norrut än till den 50:e breddgraden. Nu finns bevis för att vin med framgång kan odlas åtminstone upp till den 56:e breddgraden, säger ordförande Sveneric Svensson i föreningen Svenska vinodlare.
Murat Sofrakis etablerade Nangijala vingård 2001 med 500 vinstockar. Den första skörden togs 2003. Nu har vingården som ligger någon mil söder om Malmö 3 500 plantor med ett 70-tal sorter och försöksodling.
Vid fjolårets jurybedömning av svenskodlade viner, den första i sitt slag, lämnades 35 viner in för bedömning. Nio diplom delades då ut varav sex togs hem till Gotland. Fyra tilldelades Lauri Pappinen vid Gute vingård och två diplom och ett hedersomnämnande gick till Johan Rudling, vingården Halls Huk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!