Åtta Jas-plan, tio SK60 och fyra radar- och radiostörningsplan har ägnat veckan åt att med Visby som bas försöka störa och provocera det svenska flygvapnet.
Efter tre dagars provocerande kränkningar av svenskt luftrum bröt det idag ut fullt krig mellan Sverige och det fiktiva landet Raukainen. Ett namn som förstås syftar på Gotlands raukar.
Gotland har nämligen varit bas för angriparna, tillika hitrest personal från F7 Såtenäs: 82 man som tillsammans med ordinarie personal på F17 i Visby samt en teknisk styrka från Linköping haft den otacksamma uppgiften att kriga mot hela det svenska samlade flygvapnet, inkluderande ca 1 200 man i denna unikt stora övning.
Robotkrig på låtsas
Även om du inte hört det så har robotsalvorna avfyrats åt bådda håll i luften under hela torsdagen. Raukanierna har angripit mål på fastlandet och på Öland, och flera stridsplan har skjutits ned - på båda sidor i striden.
Även om skotten och träffarna endast har existerat som simuleringar i planens datorer så har det varit som på riktigt, säger stridspiloten och chefen för Såtenäsdivisionen major Stefan Rexling:
- Det har inte hörts men det har varit full strid, Jas mot Jas.
Som chef för de röda, som fiendestyrkan av någon anledning alltid kallas på svenska militärövningar, har Stefan Rexling haft den något tveeggade uppgiften att både strida efter bästa förmåga - och att till slut förlora det fiktiva kriget.
För det slutade så, nu på eftermiddagen, att Sverige genom att visa upp ett kraftfullt luftförsvar, skrämde det aggressiva Raukanien till passivitet. Men inte utan förluster.
- Helst skulle vi ju se att de blå vann med 100-0 men vi är ju alla tävlingsmänniskor och gör förstås vårt bästa att bekämpa planen vi möter där uppe.
Uppdagade missar
I verkligheten har Rexlings "fiendestyrka" löst en helt annan uppgift än att skjuta ner Jas-plan, nämligen att uppdaga vad som fungerar och framför allt inte fungerar när hela flygvapnet övar tillsammans.
Vilket inte sker så ofta. Förra gången var 2010. Då hade det inte skett på 15 år. Då, i början på 90-talet, fanns det 15 divisoner (18 piloter i varje) inom flygvapnet, idag finns det fyra. Det betyder 72 stridspiloter totalt i landet.
Under de senaste decennierna har försvarsövningarna mest fokuserat på internationella uppdrag. Den här gången, och 2010, handlade det plötsligt om att öva försvar av Sveriges gränser igen.
- Det har svängt från politiskt håll på sistone, säger Stefan Rexling och fortsätter:
- Det har kritiserats detta att vi lite har glömt bort försvaret av Sverige till förmån för att delta i internationella sammanhang, så har det varit men nu har vi fått nya direktiv som mer fokuserar på försvar igen, som det var på 80-talet.
Du som nu testat blottorna i det svenska flygförsvaret, hur mår det svenska flygvapnet?
- Hm ja, om jag säger så här att vi är inte på topp det är vi inte. Vi har tappat väldigt mycket de senaste 20 åren, men vi planerar att fortsatt samöva på det här sättet.
Känner du dig trygg med flygförsvaret som det är?
- Jag känner mig relativt trygg.
Budgeten för den stora flygförsvarsövningen ligger på 8,3 miljoner kronor. Men då ingår inte själva flygkostnaderna utan allt runtomkring (extraersättningar, boende, reskostnader och administration).
Med tanke på att varje flygtimme med Jas 39 Gripen kostar 30 000 kronor bör totalkostnaden för veckans övningar hamna på mellan 50 och 60 miljoner kronor.
Varför ska man göra en sån här övning, för så mycket pengar?
- Därför att det är viktigt med samordning. Det pågår många öveningar med delar av försvaret, men väldigt sällan med helheten. Det en sådan här övning framför allt visar är att alla är viktiga. Allt måste fungera och allt kan gå fel om något i kedjan inte funkar.
Och så gäller det att generalerna i högkvareteret prioriterar och använder resurserna rätt när nya saker händer.
Nu är flygvapenövning 2012 över. Nu återstår att summera och lära av misstagen. Stefan Rexling vill inte avslöja vilka misstag han upptäckt men i en bisats att:
- Det är till exempel inte bra när planen står på marken och tankar när det stora anfallet kommer.