Sveriges första gurkor skördade

Sveriges första gurkor är skördade.
I går plockades 40 kilo vid Röcklinger handelsträdgård i Lärbro.
Och det är ljus som är hemligheten med den tidiga skörden, avslöjar grönsaksodlaren Berndt Röcklinger.

Gotland2005-01-12 06:00
De första gurkorna levereras till Visby och butiker på norra Gotland. Under början av säsongen betingar den vattenrika grönsaken ett pris på närmare en femtiolapp kilot.
Men den som blev utan de första gotländska gurkorna behöver inte misströsta.
-?Nästa vecka kommer vi nog att kunna skörda mellan 400 och 500 kilo och om en månad är vi uppe i tusen kilo i veckan, tror Berndt Röcklinger.
Men det kan dröja längre än så innan priserna börjar sjunka, tillägger han.
För att förlänga säsongen använder handelsträdgården tillskottsljus i växthusen. En metod som är vanlig i Norge och Finland men endast används av ett par odlare i Sverige.
I april är den svenska gurkproduktionen i full gång och landet är självförsörjande på grönsaken. Mot hösten när säsongen närmar sig sitt slut har kilopriset sjunkit så mycket att det inte längre lönar sig att använda extra belysning över gurkorna.
-?Om energipriserna går upp vet jag inte om vi kan fortsätta med tillskottsbelysningen, konstaterar Röcklinger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!