Svindyrt att avliva sin häst

Reaktionerna på att Gotlands enda hästslakteri kommer att avvecklas inom en snar framtid har framkallat starka reaktioner.

Jan Larsson, ridskolechef på Rävhagens ridskola i Visby. Arkivbild: Petra Jonsson.

Jan Larsson, ridskolechef på Rävhagens ridskola i Visby. Arkivbild: Petra Jonsson.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2014-01-31 16:32

Jan Larsson, ridskolechef på Rävhagens ridskola i Visby, skräder inte orden när det gäller beslutet:

– Det är fullständigt bananas, det kommer att bli ett jätteproblem, säger han upprört.

Han befarar att hästägarna inte kommer att ha råd att avliva sin häst och att det slutar med att en del hästar får gå kvar och skrota i sin hage när de egentligen borde tas bort. Att motivera nedläggningen av hästslakteriet med att man vill undvika tidigare skandaler då hästkött sålts som nötkött tycker han är en fråga om dubbelmoral eftersom det importeras mängder med hästkött till Sverige.

– Det är ett sådant resursslöseri! Jag har inga problem med att äta hästkött även om jag inte söker upp det, hästar är ju faktiskt de djur som har haft det bäst under sin livstid, förklarar han.

Jan Larsson får medhåll av distriktsveterinär Petter Schwan. Även han är mycket upprörd över beslutet.

– Det kommer att finnas tre alternativ i framtiden: antingen skickar man sin häst till fastlandet eller kontinenten vilket innebär att hästarna tvingas åka långa transporter, vilket kan bli ett djurskyddsproblem. Det andra är att vi veterinärer avlivar hästen och det tredje att Lantbrukstjänst gör det.

Alla tre alternativen anser Petter Schwan, även han, är en fråga om resursslöseri och att det kommer bli dyrt för Gotlands alla hästägare. Mycket dyrt. I runda slängar slutar notan på cirka 7 000 kronor för att avliva sin häst.

– Om man inte skjuter sin häst själv och gräver ner den i skogen och då blir det ännu större problem med förorenade grundvatten, säger han cyniskt och påpekar även att Gotland är landets hästtätaste län.

Petter Schwan vill lyfta frågan till ett större perspektiv.

– Jag tycker att det är en otroligt viktig fråga när det gäller de svenska slakterierna och svenskt kött, säger han med eftertryck och fortsätter:

– Jag har förståelse för att det inte finns ekonomi i ett hästslakteri på Gotland men då måste det finnas något annat intresse från något annat håll för att det finns ett slakteri på Gotland. Sedan är det så att till syvende och sist är grossisterna och i slutändan konsumenterna som avgör eftersom det är de som inte vill betala för svenskt kött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!