"Svininfluensan bör tas på allvar"

Inom mindre än två veckor väntas svininfluensan nå sin kulmen i Sverige.Och pandemin bör tas på allvar.Det tycker smittskyddsläkare Sven Blomqvist.

Gotland2009-09-16 04:00
Han sträcker inte fram handen för att hälsa när vi träffas.
- Jag försöker att inte skaka hand. Att göra det känns onödigt nu när vi vill begränsa smittspridningen så mycket vi kan. Vi människor har händerna vid näsan och munnen i mycket större utsträckning än vad vi tror. Därför är det bra att använda handsprit, förklarar han.

Lindrig form av sjukdomen
Att det råder någon hysteri kring svininfluensan tycker han inte.
- Nej. Det finns anledning att vara orolig. Därför har vi bestämt oss för att försöka begränsa smittspridningen så långt det är möjligt, säger Sven Blomqvist.
Antalet bekräftat smittade i Sverige är runt 1 200 personer, på Gotland 3-4 stycken. Två svenskar har dött av influensaviruset, men de hade båda andra sjukdomar som gjorde dem mer känsliga.
- Men antalet smittade är betydligt fler. Det tas bara prov på dem som tillhör riskgrupperna och får behandling eller läggs in på sjukhus. Jag tror att antalet smittade åtminstone är tre, fyra gånger fler. Men de flesta får en lindrig form av sjukdomen.

Rekommendationer
Svårast sjuka blir i första hand barn och ungdomar, gravida och människor med kroniska hjärt- eller lungsjukdomar.
- Här på Gotland är det betydligt lugnare än i till exempel Stockholm. Både vad gäller andelen av befolkningen som smittas och aktiviteter och oro. Gotland kan ha en fördel av att varje människa inte har lika många kontakter som i storstan, säger Sven Blomqvist.
Han rekommenderar dock alla att vaccinera sig. Både för sin egen och för andras skull.
- Då kan vi undgå de svåraste sjukdomstillstånden. Vi minskar smittspridningen till dem som är i riskgrupperna och vi står bättre emot nästa våg av svininfluensan som beräknas komma i början på nästa år.
När toppen på influensaspridningen nås drabbas uppskattningsvis 5-10 procent av befolkningen, men den andra vågen kan få 30-40 procent att bli sjuka om vi inte vaccinerar oss, tror Sven Blomqvist.
- Och då slår det hårt mot samhället.
Vaccinet testas just nu och i morgon väntar han besked om när vaccinationen kan sätta igång.
- Det blir troligtvis vecka 41, i början av oktober. Det behövs två doser med minst tre veckors mellanrum för att få ett bra skydd. Efter första dosen är skyddet ungefär 50 procent, efter den andra runt 90 procent. Och det är högre än vid vanligt influensavaccin som ligger runt 60-70 procent, säger Sven Blomqvist.

Vaccin på kvällarna
Många sjuksköterskor och andra har erbjudit sig att hjälpa till vid vaccineringen.
Riskgrupperna kommer att vaccineras på vårdcentralerna, men den stora allmänheten kommer att få sitt vaccin i skolor och bygdegårdar runt om på ön, oftast på kvällstid eller helger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om