Döda vildsvin har bland annat hittats i området runt Fagersta i Västmanland. Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, har sedan dess konstaterat att flera djur varit smittade av afrikansk svinpest, en mycket allvarlig sjukdom som orsakas av ett virus. Det är ännu oklart hur svinpesten, som bara drabbar bara grisar och vildsvin, har kommit in i landet.
– Det är ytterst allvarligt. Det har kommit in i vår vildsvinspopulation och vi har en stor population i Sverige. Det är en oerhört hög sjuklighet och dödlighet i den här sjukdomen så vi vill inte få in den i våra grisbesättningar, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges officiella chefsveterinär vid Jordbruksverket.
Hur stor är risken för att smittan når Gotland?
– Det är väldigt svårt att säga. Men jag skulle säga att det är en låg risk i dagsläget om det inte är så att vi upptäcker att smittan är väldigt spridd.
Trots det uppmanar hon svinuppfödare att vara försiktiga.
– Det är ett allmänt råd att ha god virussäkerhet och hygien när man jobbar i sin svinbesättning och inte använda skor och stövlar som man har i skog och mark, säger Lena Hellqvist Björnerot.
Nu är det jakttider och för den som varit i det smittade området och jagat gäller vid hemkomsten att:
- tvätta kläder som varit i kontakt med vildsvin eller dess kroppsvätskor i 60 grader
- rengöra skor, vapen och annan utrustning, till exempel genom att lägga dem i en bastu i 60 grader i 30 minuter
- inte besöka grisbesättningar inom 48 timmar efter att man varit nära vildsvin eller en utfordringsplats för vildsvin
Även fordon eller redskap som varit i det smittade området måste rengöras.
Nu arbetar Jordbruksverket med att försöka stoppa smittan i det 1 000 kvadratkilometer stora område sydost om Fagersta som betraktas som smittat.
– Det är topp prio. SVA är på plats i området, och jägare som ska utbildas i hygien. Det finns en lokal provtagningscentral, en kontrollcentral och en förbränningsanläggning på plats. Den stora utmaningen nu är att försöka hitta så många döda vildsvin man kan och provta dem och destruera dem, för de har smittan kvar och vi vill inte att de ligger kvar i naturen, säger Lena Hellqvist Björnerot. Hon fortsätter:
– Samtidigt vill man inte skrämma bort vildsvinen så att de flyttar till andra områden, därför har vi förbjudit folk att vistas i skog och mark. Det är väldigt omfattande restriktioner men det är en allvarlig sjukdom det här.