Svinstallet blev hastverk
Det gick inte smärtfritt . Men jag vill inte hänga ut byggmästaren. Däremot vill jag tala om för andra att det kan gå fel.
Kulvertar fick fel mått och blev för grunda och det ställde till en hel del problem. Gaveln på ett tillbygge lutar.
Framför allt nämner han att det inte fanns någon ansvarig byggledare på plats även om byggmästaren sa att han skulle vara där så blev det en kvart på morron bara.
Det finns 240 suggor i sex suggrupper på Klintebys och boxarna som används vid grisning fanns tidigare i två stall. Svante Runfeldt ville ha alla grisningsboxar i ett stall men i två avdelningar med en stor mittvägg mellan. Han planerade att bygga om ett av stallen, dels var det slitet eftersom det byggdes 1976 och dels måste det förlängas med nio meter.
- Det skulle bli bättre både för arbetsmiljön i stallet och för grisarna, säger Svante Runfeldt.
Men bygget måste göras på kort tid eller mellan två omgångar suggrupper och det fanns endast 17 dagar att göra på. Golv och inredning skulle först rivas ut och sen skulle nytt in.
Kort om tid
- Några så stora arrendestall fanns inte att hyra under tiden, säger Svante. Jag tog kontakt med den byggmästare jag hade förtroende för eftersom han byggde ett svinstall för mej för sex år sen. Han sa att det var helt klart att det skulle gå att ordna på men samma dag vi skulle sätta igång sa han att det var för kort om tid, men då var det ju för sent att ändra det. Så sex man satte igång.
Svante reagerade också på att inga formella byggmöten hölls. Själv var han med och övervakade så gott han kunde, men allt blev mycket otydligt. Kulverten till utgödslingen blev för grund och även gångarna mellan boxarna fick fel mått.
- Enligt företaget som sålde inredningen var det extremt viktigt att gångarna måste ha ett bestämt mått, säger Svante. Men gångarna blev för smala och det blir bland annat problem för den tvättrobot vi använder.
Inte på mitten
Han anser att hela arbetet med betonggolvet var dåligt och sedan fortsatte det för den mittvägg som skulle dela stallen åt hamnade inte på mitten. Måtten blev fel även vad gäller spaltgolvet varför de bärande plattjärnen - 960 stycken - måste kapas för att passa. Plattjärnen måste ligga under för att spaltgolvet skall hålla för de tunga suggorna.
Vid utbygget av stallet kom också den nya gavelytterväggen att luta.
- Det fick jag se när gaveln väl var helt uppe, säger Svante. Väggen lutar inåt och gavelspetsen utåt.
Bygget kostade 2,2 miljoner kronor, förutom eget arbete. Visst kom den första suggruppen in den 1 april, alltså efter 17 dagar och den andra som planerat efter ytterligare tre veckor.
- Men det var för mycket jobb för oss att komma dit, säger Svante. Man kan säga att idag påverkar inte felen stallets funktion, men under den nya inredningen finns de dolda felen och det tog mycket tid när vi till exempel fick kapa alla plattjärnen. Det är svårt att värdera hur mycket sånt kostar i pengar, men det gick åt mycket arbetstid för att lyckas få in inredningen trots de felaktiga måtten. Det skulle inte ha kostat mer att bygga rätt!
Svante Runfeldt ger följande råd till lantbrukare som skall bygga: Skriv ett byggkontrakt med byggmästaren så det står tydligt vad man beställer.
Se till att en oberoende besiktningsman dokumenterar under byggets gång, helst en gång i veckan,även om det kostar en del.
Man bör ha större marginaler för byggtiden, inte så snäv tidsplan .
Se till att en oberoende besiktningsman dokumenterar under byggets gång, helst en gång i veckan,även om det kostar en del.
Man bör ha större marginaler för byggtiden, inte så snäv tidsplan .
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!