Swedish Meats säger upp i Visby

79 anställda på LO-sidan sägs upp vid Swedish Meats anläggning i Visby.

Gotland2006-11-09 06:00
Kvar blir 54 årsanställda plus en handfull tjänstemän.
Beskeden om uppsägning börjar delas ut på fredag. Men en del får vänta till på måndag eller tisdag i nästa vecka.
- Det här är en mycket tråkig utveckling, säger Visbyanläggningens chef Kurt Hallbom.
I tisdags eftermiddag avslutades förhandlingarna om nedläggningen av styckningen vid Swedish Meats i Visby. Och strax efteråt kallades samtliga LO-anslutna på företaget till en information ledd av Livsmedelsarbetareförbundets företrädare.
Beskedet som gavs var att 79 anställda på LO-sidan sägs upp. Det är styckningen som läggs ned men avskedandena drabbar både styckare och slaktare.
- Vi utgår från de lagstadgade turordningsreglerna, förklarar Kurt Hallbom.
Drygt 15 tjänster som innehas av personer med specialkompetens har dock undantagits från turordningsreglerna. Det gäller sex tekniker, fem personer med specialkompetens inom slakt, ett par förmän samt restaurangpersonalen (tre tjänster).
Annars är det regeln sist in, först ut som gällt. De som jobbat kortast tid sägs upp.

Många har jobbat länge
Men eftersom många av Swedish Meats slaktare och styckare jobbat väldigt länge i företaget kom strecket för avsked att sättas ganska högt.
- Drygt 21 år ska man ha jobbat för att få stanna kvar, säger Kurt Hallbom.
Men en del av dem som sägs upp har arbetat betydligt längre än så. Den äldste som får gå är 64 år och några är bara ett par år yngre.
- Vi har erbjudit de styckare som enligt turordningsreglerna ska få vara kvar att flytta över till slakten och få en omskolning där under högst sex månader. Men en del har tackat nej till omskolning och de sägs då upp, förklarar Kurt Hallbom.
Erbjudande har även getts om fortsatt styckningsjobb på fastlandet, men intresset för det har hittills varit mycket svalt.
Den 15 november är det datum som satts för samtliga uppsägningar. Det är från den dagen som uppsägningstiden räknas. Och uppsägningstiden varierar mellan sex och en månad beroende på hur länge man varit anställd.

Slut i mars?
Styckningsproduktionen vid Swedish Meats i Visby beräknas fortsätta ända till i mitten av mars.
- Eventuellt måste den upphöra tidigare, om det blir många som slutar innan uppsägningstiden löpt ut, säger Kurt Hallbom.
Några avgångsvederlag har inte erbjudits. Frågan har diskuterats, men företaget går inte in med något sådant.
- Däremot har vi ansökt om omställningsstöd och vi kommer på olika sätt att se till att det finns hjälp och stöd för dem som sägs upp, säger Kurt Hallbom.
Även på tjänstemannasidan kommer vissa nedskärningar att ske. De förhandlingarna inleds i nästa vecka. Det handlar om att dagens 7-8 tjänster ska minskas till kanske 5-6.
Totalt kommer Visbyanläggningen att ha ett 60-tal anställda kvar när hela den här nedskärnings- och uppsägningsprocessen är kvar.
För 20 år sedan var man 270 anställda. Och se senaste åren har styrkan legat kring 140-150.
- Det är en tråkig utveckling, säger Kurt Hallbom.
Ser du fler faror för Visbyanläggningen?
- Nej, idag ser jag ingen mer fara. Jag kan inte se att något mer negativt kan hända, svarar han.
Antalet slaktade djur per år uppgår till cirka 150 000, varav cirka 100 000 grisar.
Slaktvolymen uppgick 2005 till 15 300 ton.
Cirka 14 000 ton styckades också vid anläggningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!