Färska siffror visar att svenska småföretag är långt bättre på att anställa personal med en bakgrund inom Samhall än vad den offentliga sektorn är. Sweprod Graphics i Visby tar in både timanställda och gör regelbundet rekryteringar från Samhall.
Fyra från Samhall
- Det är en klar fördel att vi finns i samma lokaler, det är en låg tröskel att gå över för den som får chansen att byta arbetsgivare, säger Isak Malm, chef på Samhall i Visby.
Sweprod Graphics har fyra anställda som kommit till företaget från Samhall. Håkan Stenfeldt är en av dem.
- Just nu jobbar jag med att montera bottenplattor på mobiltelefonantenner som vi bygger här. Jag har arbetat här i fyra år om jag minns rätt, tiden går ju så fort, säger han.
Långsiktigt samarbete
Samhall har som mål att sex procent av dess personal ska lämna verksamheten varje år.
- Vi har haft ett långsiktigt samarbete med Sweprod. Vi tillverkar vissa delar åt dem och så erbjuder vi städtjänster, säger Isak Malm.
Sweprods Graphics vd Henrik Svensson pekar på betydelsen av att finnas i samma lokaler som Samhall.
- De hyr in sig hos oss och finns, så att säga, på andra sidan dörren, säger han.
Sida vid sida
Det gäller rent bokstavligt. Det är bara en dörr som skiljer monteringshallarna åt, personalen på båda sidor den dörren delar dessutom matsal. Dörren har inte heller någon tröskel.
- När vi har mycket att göra så köper vi in personal på timme. I år har det blivit omkring 600 timmar och det här är ett väldigt smidigt sätt att få in personal, säger Henrik Svensson.
Minskar fördomarna
Den 30 november ska det avgöras om företaget får pris som bäst i Sverige på att samarbeta med Samhall.
- Alla finalisterna är verkligen värdiga vinnare. Deras arbete har bidragit till att minska fördomarna och de ser alla möjligheterna bortom en funktionsnedsättning, säger Camilla Littorin, ordförande i Visa vägen-juryn.
Övriga två finalister är Grönsakshallen Sorunda AB, Stockholm och Arons bildemontering i Malmö.