Synar och smakar öns sällsamma flora

Svenska botaniska föreningens botanikdagar 27 juni till 1 juli är i år förlagda till Gotland. 150 naturintresserade personer från hela landet tittar på öns flora, vilken för många fastlänningar visar ovanliga växter.

Gotland2007-06-30 06:00
- En del av det vi ser finns bara här men är inget konstigt för gotlänningar, säger Brita Svensson från Uppsala och nämner blåeld och cikoria bland andra kalkkrävande växter.
En av exkursionerna går till Bälsalvret en bit norr om kyrkan vid Slitevägen. En ganska öppen lokal med vittringsjord. En plats som de flesta förmodligen susar förbi utan att tänka på den rikedom som visar sig om man tar sig tid.
Med öppna sinnen och utrustade med stövlar, ryggsäckar, kameror och lupp ger sig gruppen ut på upptäcksfärd under ledning av Bo-Göran Johansson och Lars-Åke Pettersson från Gotlands botaniska förening och Bengt Jonsell från Svenska botaniska föreningen.

Olika naturtyper
Uppslutningen kring årets botanikdagarna är större än normalt och man har därför delat in sig i tre grupper som alternerar besöken till olika naturtyper norrut, söderut och till Karlsöarna. Alla är inkvarterade på Warvsholm och många passar på att stanna på ön lite längre.
- Det är främst en nöjestripp, det blir långa dagar så man sover gott, säger Brita Svensson som har sommarhus vid Nisseviken.
Hon sitter på knä och kikar med lupp på en liten starrart som skiljer sig från övriga och kallas gotlandsstarr. Strax bredvid vajar piggrör vid vägkanten och hon berättar att den är ovanligt vanlig på Gotland.
Blodtoppen väcker mångas intresse och Bo-Göran Johansson säger att det på Gotland finns två som liknar varandra men skiljer sig lite genetiskt. Den andra trivs bättre i ängesmarker.

Rödlistad
En av rariteterna i Bäl är honungsblomstret, en hotad och därför rödlistad orkidé. Även flugblomster, purpurkniprot och den väldoftande luktsporren blommar nu, bland kustarun, långbladig spåtistel och den minimala småtöreln.
Erik Ljungstrand från Göteborg krafsar i backen runt några små, smala blad. Plötsligt börjar han tugga på ett och utbrister:
- Det här är inte strandmaskrosor utan höstfibbla för den smakar bittert, de är annars lätta att förväxla.
Så mycket mer hinner vi inte se, men får veta att de botaniska föreningarna är öppna för alla och inte enbart för de redan kunniga. Gotlands botaniska förening med ungefär 600 medlemmar ska också ge ut en gotländsk flora i tre delar. Den första kommer i mitten av juli och är en guide till olika botaniska mål på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!