I mer än femtio år följde lokalpolitiken på ön den traditionella blockpolitiken. Resultatet i valet till regionfullmäktige i fjol krävde dock en nyordning. Före valet var M+C+KD+L större än S+V+MP och styrde med SD som vågmästare. Efter valet blev S+V+MP det största blocket, men kunde inte tänka sig att styra med SD som vågmästare.
Att det blev Socialdemokraterna och Moderaterna som formade nytt styre förvånade inte oppositionsrådet Saga Carlgren (V):
– Vi insåg snabbt att vi skulle hamna i opposition och att Socialdemokraterna skulle välja antingen Centerpartiet eller Moderaterna. Centern ligger väl närmast politiskt, men att det blev Moderaterna är inte så konstigt eftersom Centerpartiet i många år varit motpolen till Socialdemokraterna. Det mest förvånande är hur gärna Moderaterna ville ha samarbetet.
Eva Nypelius (C) hoppades att Centerpartiet skulle bilda styre tillsammans med Socialdemokraterna och Moderaterna, en konstellation där C och M skulle bli större än S. Hon är besviken över att Centerpartiet lämnades utanför, och tycker att Moderaterna är det nya styrets stora förlorare.
– Det är Socialdemokraterna som styr, och Moderaterna dansar med, säger hon och ger ett exempel:
– Moderaterna har gått med på beslut som går emot partiets principer, som att ta bort kompensationen till de privata vårdcentralerna och slopa de ekonomiska målen för regionen. Det var viktiga frågor för partiet tidigare.
Moderaterna har tappat sin profil efter valet, tycker Eva Nypelius:
– Jag har ingenting emot Moderaterna, men jag förstår inte den politik de driver.
Saga Carlgren håller med om att Socialdemokraterna dominerar det nya styret:
– Jo, men partiet hålls tillbaka av att det är en Moderatledd regeringen som styr landet.
Saga Carlgren tycker å andra sidan att Socialdemokraterna gett efter när det gäller äldreboendena.
– Inför valet lovade de att regionen skulle ta över, men nu säger man att det inte går att göra något så länge avtalen med de privata entreprenörerna löper.
Moderaterna och Socialdemokraterna har olika ideologi och politisk inriktning. Att så olika partier tagit över i ett kärvt ekonomiskt läge kan underlätta samarbetet, eftersom viktiga principfrågor måste skjutas på framtiden. Det oroar Eva Nypelius:
– Det var ingen spets i den avsiktsförklaring de lade fram när de presenterade samarbetet. Jag hoppas ändå att de har kraft att driva igenom de satsningar vi sjösatte förra mandatperioden.
Saga Carlgren ser bostadsbyggandet som en ödesfråga som måste prioriteras. Det oroar henne att det tog så lång tid att besluta om Gotlandshem skulle få bygga bostadsrätter.
Det kärva ekonomiska läget gjorde att ramarna till den första gemensamma S+M-budgeten är så vida att regionen budgeterar för underskott nästa år. Det var dock alla partier överens om vid budgetpresentationen i maj, något som GA:s ledarskribent Mats Linder kritiserade med orden ”regionen tycks sakna både ledning och opposition”.
Ekonomin tycks alltså ena alla partier för tillfället, men Saga Carlgren höjer ett varningens finger för att den budget som regeringen lägger fram för riksdagen kan skapa spänningar lokalt.
– Om inte regeringen skjuter till mer pengar till välfärden kanske inte den budget vi lagt fram lokalt räcker. Och då måste vi agera.
Eva Nypelius påminner om att Socialdemokraterna och Moderaterna i februari beslutade att utreda olika alternativ för att hantera det ekonomiska läget, och där en skattehöjning var ett av alternativen.
Samarbetet S+M har förbättrat arbetsklimatet i regionstyrelsen och fullmäktige till det bättre, tycker Saga Carlgren.
– Det är ett mer öppet klimat, kommer vi med förslag så lyssnar man, säger hon.
– Samtalsklimatet är bra så länge vi är överens, men när vi har en annan uppfattning kan det bli hårda ord. Det är mest Socialdemokraterna som hörs. Moderaterna har blivit tystare, säger Eva Nypelius.
Efter valet är oppositionen tredelad, Vänsterpartiet och Miljöpartiet på sitt håll, Centerpartiet fortsätter samarbetet med Kristdemokraterna och Liberalerna medan Sverigedemokraterna står ensamt.
– Vi samarbetar när det behövs, som vårt gemensamma yrkande om måltidsverksamheten, där vi var överens om att regionen borde fortsätta satsningen på närproducerat, säger Saga Carlgren.