Systembolagets muthärva växer
En anställd på ett av Gotlands fyra systembolag är misstänkt för att ha tagit mutor.Sammanlagt är det över 90 personer som anklagas för brott i samband med Systembolagets muthärva.77 är anställda på bolaget och misstänks ha tagit emot mutor. 15 personer jobbar hos leverantörer och anklagas för bestickning.
På måndagen lämnade länskriminalen i Stockholm över den digra förundersökningen till åklagaren.
Samtidigt får de misstänkta och deras försvarare tillgång till materialet i en så kallad delgivning. Tre fullastade bilar ska under veckan köra ut i landet och klara av den saken.
Enligt Stockholms tingsrätt har Richard Ploman utsetts som offentlig försvarare för en av Systembolagets anställda på Gotland.
-Jag kan varken bekräfta eller dementera det, säger han som påpekar att uppgifterna inte blir offentliga förrän åtal är väckt.
De 77 anställda är misstänkta för att ha tagit emot pengar, bjudits på resor och fått gåvor mot att de lyckats sälja leverantörens produkter.
-Det här behöver inte betyda att alla misstänkta också blir åtalade till slut. Dessutom kan förundersökningen svälla eftersom vi fortsätter utreda en del personer, säger chefsåklagare Ewa Nyhult, som leder förundersökningen, till TT.
Hon är mycket förtegen om innehållet i den 5300 sidor tjocka förundersökningen.
<span class='mr'> Åtal under hösten </span>
-Vad de har gjort och hur brottsmisstanken ser ut, går jag inte in på i dagsläget.
Tre veckor väntas delgivningen ta. Under den tiden har de misstänkta möjlighet att lämna synpunkter på förundersökningen och begära att den kompletteras.
-När den rundan är klar finns det utrymme för att väcka åtal. Min ambition är att vi ska kunna göra det så snabbt som möjligt i anslutning till att utredningen är helt slutdelgiven. Vi får se om det blir om tre veckor eller om det behöva något mer tid, säger Nyhult.
<span class='mr'>Praktisk omöjlighet</span>
Just nu funderar hon också på hur själva rättsprocessen i den misstänkta muthärvan ska läggas upp. En enda rättegång är en praktisk omöjlighet:
-Vi överväger olika scenarier. Man kan ha ett fåtal större processer eller ett flertal lite mindre.
Förundersökningen fortsätter med fler utredningar kring andra leverantörsföretag. Det kan leda till att ytterligare butikschefer dras in i undersökningen.
<span class='mr'>Gynnade vissa</span>
Förundersökningen inleddes i mars förra året. Det var en anställd som lämnade över information om hur mycket en anställd kunde tjäna om de nådde vissa försäljningsmål för en viss produkt. Systembolagets ledning blev varse att vissa leverantörer gynnades och att försäljningsmetoderna var konstiga. Efter hand rullades historien upp, flera personer varslades, några sa upp sig, i mars 2003 inleddes en förundersöknig och i maj lämnade Systembolaget över omfattande material till polisen. För nästan ett år sedan avslöjades att bolaget erbjudit mutmisstänkta chefer att slippa polisanmälan om de sa upp sig frivilligt.
<span class='mr'>Åtalade kan avskedas</span>
Sedan november har sju utredare arbetat heltid med förundersökningen och bland annat hållit cirka 440 förhör. Nyhult har haft hjälp av ytterligare två åklagare och en ekonom från ekobrottsmyndigheten med förundersökningen.
Systembolagets vd Anitra Steen säger att en arbetsrättslig prövning kommer att göras för varje anställd som åtalas. -Där kan det bli frågan om avsked eller varning, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!