"Ta dig själv till lasarettet"

Isdubbarna till kryckorna är beställda men restnoterade.Akutmottagningens personal har fullt upp, och ambulanspersonalen uppmanar den som inte är allvarligt skadad att själv ta sig till lasarettet.- Vi har haft hemskt mycket att göra i dag, konstaterar Marie Hoas, sjuksköterska på akuten.

<7GT_Bildrubrik>Olycka.</7GT_Bildrubrik> Mårten Rehn skulle till flygplatsen -- men hamnade i sjuksköterskan Marie Hoas vård på Visby lasarett. Halkan ställde till det i går, och i kombination med andra olycksfall hade både lasarettspersonalen och ambulanspersonalen fullt upp.

<7GT_Bildrubrik>Olycka.</7GT_Bildrubrik> Mårten Rehn skulle till flygplatsen -- men hamnade i sjuksköterskan Marie Hoas vård på Visby lasarett. Halkan ställde till det i går, och i kombination med andra olycksfall hade både lasarettspersonalen och ambulanspersonalen fullt upp.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-12-14 04:00

På Visby lasarett var det ovanligt mycket att göra under gårdagen, delvis på grund av ishalkan.

- Antalet patienter här har ökat ganska mycket på senare tid, konstaterar Marie Hoas i akutmottagningens reception, där ett meddelande på anslagstavlan berättar att isdubbarna till kryckorna väntas bli levererade den här veckan. Även detta ett litet tecken på att halkan ställer till bekymmer.

- Det är inte ofta som man inte ens hinner med en liten fikapaus, men i dag har det verkligen gått i ett, konstaterar Marie Hoas.


Lång väntan
GT besökte lasarettet i går strax efter lunch och då fanns där en handfull patienter som råkat illa ut just på grund av halkan. Väntan på ambulans var i flera fall lång, liksom till operation- och kirurgmottagningarna där ben- och armbrott skulle rätas ut.

En av morgonens första patienter var Mårten Rehn. Han jobbar som säljare och skulle flyga till Stockholm i går morse för vidare färd till Halmstad.

I stället blev det en tur till Visby lasarett, där han blev kvar i flera timmar.

- Jag skulle egentligen med flyget i morse och hade en taxi som väntade utanför. Men när jag kom ut ur huset halkade jag, fötterna bara gled undan, och jag hann tänka att "ajaj, det här kommer att göra jätteont i rumpan", berättar han med ett skratt.


Armen i gips
- Så ont gjorde det i och för sig inte, men jag hörde hur det knakade i armen och jag insåg att det inte bara var någon stukning, berättar han vidare och lyfter på höger arm i ett gipspaket.

Så i stället för att ta taxi till flygplatsen fick han be chauffören köra honom till lasarettet.

Alla hade dock inte den "turen" att en taxi väntade utanför dörren. På Falck Ambulans, företaget som sköter ambulanstransporterna på Gotland, bekräftar man att många, icke livshotande skador, som arm- eller benbrott, kan få vänta länge.

- I möjligaste mån är det bra om den som brutit en arm eller stukat en fot kan ta sig till lasarettet på egen hand. Vi har ju inte så många ambulanser att tillgå, och allvarligare skador måste prioriteras, säger Cecilia Gustafsson, områdeschef för Falck Ambulans på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om