Ta vara på trädgårdens resurser

Vatten är en bristvara på Gotland under sommaren. Lennart Svärd i Gammelgarn renar gråvatten till dricksvattenkvalitet och hoppas att metoden snart ska bli tillåten för vem som helst.

Kranar. I köket hos Lennart Svärd vinns två kranar i köket. En med vatten från den egna brunnen och en med vatten som renats med den levande väggen.

Kranar. I köket hos Lennart Svärd vinns två kranar i köket. En med vatten från den egna brunnen och en med vatten som renats med den levande väggen.

Foto: Foto: Mona Staflin

Gotland2009-04-28 04:00
- Enklaste och billigaste sättet att rena vatten är att inte förorena det, säger Lennart Svärd som tycker att det är rent tokigt att blanda urin och fekalier med gråvatten.
Reningsväggen är ihålig och gjord av betong, fylld med lecakulor. På den cirka tre kvadratmeter stora väggen sitter blomlådor där det odlas jordgubbar, persilja, tomater och kryddor.
Gråvattnet, det vill säga vattnet från tvätt, disk och dusch, samlas i en trekammarbrunn och pumpas sedan till reningsväggen. Vattnet rinner i zickzack uppifrån och ner inuti väggen. Växterna tar upp näringsämnen, som fosfor, samtidigt som bakterier samlas på lecakulorna och bryter ner föroreningar.

Inte tillåtet rena än
Tyvärr är det inte är tillåtet att rena sitt gråvatten för att använda som dricksvatten. Lennart Svärd har ett femårigt tillstånd från Gotlands kommun som han hoppas ska bli permanent.
Inom de närmaste veckorna väntar han en dom från miljödomstolen som förhoppningsvis ska omvandla det tillfälliga tillståndet till ett permanent. Då kan också andra använda metoden.
I köket hemma hos Lennart Svärd har vännen och kollegan Folke Günther just bjudit på omelett. Tillsammans har de utvecklat Lennarts levande vägg.

Provsmakning
Lennart serverar två glas vatten i likadana glas. I köket finns två kranar, en med vatten från den egna brunnen, en med vatten som renats i trädgården. Efter noggrann avsmakning kan det konstateras att båda smakar bra: det ena smakar ingenting, bara friskt, och det andra har bara en lätt smak av metall. Det mest neutrala vattnet är det som renats med den levande väggen.

Dekorativ luftfuktare
Även om man i dagsläget inte får lov att ta hand om det vatten man förbrukar och använda som dricksvatten så kan den levande väggen exempelvis användas till att rena en trädgårdsdamm där vattnet bara står stilla och växer igen, eller som dekorativ luftfuktare inomhus.
Inte nog med att man kan använda de växter man gillar bäst för att rena vattnet, du slipper också att springa med vattenkannan stup i ett.
Receptet för reningsprocessen är luft, sol, rörelse och växtlighet.
Folke Günther förklarar lecakulorna i väggen är fulla av porer vilket ger mycket yta där de goda bakterierna kan samlas.
- Men nu jobbar med kol istället. Det är porösare än leca och har därför mer yta där bakterier kan samlas.

Kol istället för gödning
Kol kan användas till mer än att rena vatten. Folke Günther talar varmt om "kolning" både i det stora och lilla perspektivet.
Atmosfären innehåller idag för mycket koldioxid (växthusgas) och enligt Folke räcker det inte med att minska utsläppen av koldioxid, vi måste binda gasen i jorden. Genom att blanda träkol i jorden slår man flera flugor i en smäll: koldioxiden i luften minskar, jorden blir näringsrikare och man slipper använda konstgödning som utarmar jorden.
- Det är enkelt att testa själv, ta två krukor och blanda lite grillkol i den ena så får du se skillnaden.

Glömda kunskaper
Det här är inga nyheter, enligt Folke har indianerna i Sydamerika gödslat jorden så här i minst 6 000 år, men kunskapen har i stort sett glömts bort. För honom handlar det om att få gehör för sina tankar på ett globalt plan, men han förringar inte arbetet i det lilla.
- Enklast är att köpa en säck grillkol, trampa sönder kolet lite och blanda i trädgårdslandet.
Kolet finns kvar i jorden i tusentals år och hjälper till att binda näringsämnen i jorden. Några kilo kol per kvadratmetet är en bra tumregel, men redan vid ett kilo märks skillnad.
Vill du veta om kol, kretslopp och om hur den levande väggen fungerar? Läs mer på Lennarts och Folkes hemsidor, där det också finns kontaktuppgifter:
pagotland.se/flytandesten samt www.holon.se/folke.

Vill du veta mer om vattenrening, kolning och att hushålla med naturens resurser finns mängder av information på internet. Här är länkar till Lennart Svärds och Folke G¨nthers olika hemsidor: www.pagotland.se/flytandesten och www.holon.se/folke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om