Vattnet från File hajdar som rinner ut kan återanvändas. Prioritera vattnet i Fårösund och på Fårö före år 2015, som planerat.
Det var några av råden som länsstyrelsen och kommunen fick med sig från mötet i Korsbygården i Lärbro i går kväll.
Vårt vatten är viktigt och berör många. I går kväll kom ett 50-tal personer för att ta del av den faktainventering som länsstyrelsen samlat in från hela Gotland.
Efter en kort redovisning av Frida Eklund, Sofia Karlsson och Peter Landegren samlades man i grupper för att diskutera det som står befolkningen på norra Gotland närmast. Och i de flesta grupperna kom man in på kalkbrotten och dess påverkan av grundvattnet. Men något svar på frågorna om grundvattnet fick man inte.
Får inget svar
- Jag går hem, sa Ingrid Thunegard. Folk vill veta hur grundvattnet står och hur det förändras, speciellt i områden kring brotten. Det är den grundläggande frågan men aldrig får man svar på den.
Expertbedömning
Faktainventeringen som nu ska lämnas in till Vattenverket visar att våra sjöar visar god kvalité. Burgsviken och Bogeviken är inte bra. Bäste träsk mår bra fast hur det ser ut när det gäller fiskbeståndet har man skickat vidare för expertbedömning, både när det gäller Bäste träsk och våra åar.
- Det är mycket svårt att bedöma eftersom många av de mindre vattentäkterna, till exempel åarna, helt torkar ut under sommaren, sa Peter Landegren.
Fardume träsk och Ajkesträsk på Fårö fick bedömningen som bra medan Vasteån och Vägumeån är dålig.
Målet är nu att det ska bildas ett vattenråd på norra Gotland.
Sju vattenråd
- Vattenrådet skall vara ett forum som ska ha kontakt med länsstyrelsen och kommunen i olika vattenfrågor och blir också remissinstans när förslaget för åtgärdsprogram skall skickas till Vattenmyndigheten, sa Sofia Karlsson. Tanken är att vi ska ha sju vattenråd på Gotland och hittills har redan bildats råd i Östergarn, Sproge och Gothem.
Kjell Skalberg, ordförande för tekniska nämnden redogjorde för vattenplaneringen just nu och i framtiden.
- Vi säljer fyra miljoner kubikmeter vatten per år. Förbrukningen har inte ökat de sista åren, den ligger rätt så konstant. Och vi jobbar hela tiden för att trygga vattenförsörjningen och säkra upp vattentillgångarna.
Ingen lösning för Fårö
Fårösunds avloppsreningsverk är inte bra, konstaterade Kjell Skalberg. Men det finns inga planer för det förrän år 2015. Och för vattentillgången på Fårö vet man i dag ingen lösning. Detta föranledde en del protester, bland annat av Arne Eklund, Fårösund.
- Fårösund och de platser som är konstaterat förorenade på Gotland måste naturligtvis prioriteras upp. Vi kan inte vänta till 2015 med så viktiga åtgärder, sa Arne.
Till svar fick han att allting styrs av tillgången på ekonomiska resurser. För närvarande kostar vattenförsörjningen 50 miljoner kronor om året.