Tackar nya tekniken för flytten

På måndag sänder SR Radio Gotland sitt första program från det nya, högteknologiska radiohuset på A7. Därmed går en 27 år gammal epok i graven och ger plats åt en pånyttfödd lokalradio, med siktet inställt på framtiden.
Men ännu återstår helgen, med flyttstök, nostalgi och operation utrensningsauktion...

Gotland2004-09-18 04:00
Kanalchef Helena Bremberg har bråda dagar. I går gick det sista flyttlasset med möbler, tavlor och teknik från fastigheten Specksrum 5 i Visby innerstad, där lokalradiostationen har huserat sedan 1977. Då hade man 12 anställda. I dag är de 30­plus tjugotalet frilansar.
Det är dock inte den utökade personalstyrkan som tvingat fram flytten, även om den är efterlängtad och välbehövlig.
­Nej, vi har den nya tekniken att tacka för att vi får flytta och börja om lite på nytt, säger Helena Bremberg.
<span class=MR>Lokalerna töms</span>
Hon står med mobiltelefonen i ena handen och två skruvmejslar i den andra. Rösten ekar mellan de nästan helt tomma väggarna, som bara några dagar tidigare varit fyllda av tavlor, personalmeddelanden och personliga minnesmärken. Bokhyllorna har tömts på innehåll, krukväxterna är halvvissna och det ligger skräp och damm lite här och var.
På nedervåningen står några gamla kontrollbord kvar. Det är analoga, kostade över en miljon kronor styck och har styrt och möjliggjort sändningarna. Nu byts de ut mot betydligt mindre, högteknologiska och digitala mixerytor, för omkring 50000 kronor vardera. Det är den övergången som drivit fram flytten, förklarar Bremberg.
Det svenska analoga FM-bandet, som används av framför allt P4, är snart fullt. Åtskilliga andra kanaler har redan gått över till det mer brusfria och tekniskt flexibla digitala nätet.
I dagsläget kan man, här på Gotland, bara lyssna på digitala sändningar på webben. Bremberg förutspår dock att den digitala radion har slagit igenom fullt ut om omkring 15 år. Fram till dess tror hon att FM-radions sändningar kommer att anpassas allt mer till den äldre lyssnarkategorin.
<span class=MR>Ny teknik tar större plats</span>
För att redaktionen ska kunna utnyttja den nya tekniken maximalt, så krävs större ytor. Det får den i Stallet, om än marginellt­radion går från 1200 till 1274 kvadratmeter. Den öppna planlösningen möjliggör dock ett helt annat flöde i produktionen. På Specksrum är rummen många och små, korridorerna långa och smala och våningarna två.
­Vi kommer varandra mycket närmare och kan se och prata lättare med varandra. Det kommer att skapa en mer kreativ arbetsplats.
Under flytten har sändningarna genomförts från Norrköping.
På måndag morgon är det dock dags för den historiska "nygamla" debuten. Då från en radioredaktion som framöver kommer att kunna låta besökare på plats ta del av exempelvis livemusik och debatter.
<span class=MR>Auktionerar ut lösöret</span>
Bremberg berättar att stationens ekonomi har blivit sämre de senaste åren. De centrala medlen har förvisso ökat, men inte i takt med kostnaderna för löner och administration. Ändå, tack vare att en miljon kronor avsatts för flytten, så visar årsredovisningen plus.
Ombyggnationen och den nya tekniken har dock betalats av SR centralt, med 25 miljoner kronor. Ytterligare omkring 5 miljoner har satsats av Stallets ägare GE Real estate.
Lördagens auktion på Specksrum genomförs dock av mer praktiska än ekonomiska skäl. Då ska programchef Tomas Ardin klubba bort delar av inredningen, överblivna möbler och mer än 5000 gamla vinylskivor. Vid månadsskiftet ska lokalerna vara tomma.
Töms. Lokalerna
vid Specksrums i Visby innerstad töms. Efter 27 år flyttar
radion till A7.
Flyttstök. Förutom överblivna möbler, skräp och några stora analoga kontrollbord som ska säljas, är de gamla radio- och tevelokalerna tomma. Musikproducent Lisbeth Östman plockar bland det sista som ska med till Östra Hansegatan.
Förändringarnas tid. Vid månadsskiftet ska Radio Gotlands gamla lokaler på fastigheten Specksrum 5 vara tömda. Kanalchef Helena Bremberg säger att hon kommer att sakna innerstads-
miljön, men att hon ser fram mot sin nya och mer kreativa arbetsplats.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!