Dråpslaget: Bonus för elbilar försvann på en natt

Kunderna fick bråttom och för öns bilhandlare blev tisdagen en dag de aldrig glömmer. Efter regeringens besked hade de bara ett dygn på sig. "En rejäl snyting", säger handlaren Lotta Boberg.

Bilhandlarna Anna Söderström och Lotta Boberg på Bilcompaniet berättar att tisdagen blev extrem, sedan regeringen bara gett branschen ett dygn på sig att avsluta bilaffärer med elbilsstödet som togs bort över en natt.

Bilhandlarna Anna Söderström och Lotta Boberg på Bilcompaniet berättar att tisdagen blev extrem, sedan regeringen bara gett branschen ett dygn på sig att avsluta bilaffärer med elbilsstödet som togs bort över en natt.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-11-09 17:10

Regeringens besked att omedelbart avskaffa klimatbonusen för bilar som släpper ut ingen eller lite koldioxid kom som en blixt från klar himmel för såväl kunder som bilhandlare. Det var sent i måndags, kvällen innan höstbudgeten skulle presenteras, som regeringen meddelade att klimatbonusen för bland annat elbilar avskaffas.

undefined
Bilhandlarna Anna Söderström och Lotta Boberg på Bilcompaniet berättar att tisdagen blev extrem, sedan regeringen bara gett branschen ett dygn på sig att avsluta bilaffärer med elbilsstödet som togs bort över en natt.

– Vi hade gått hem, och såg det först sent på kvällen. Först tänkte jag att det måste vara ett skämt, säger Lotta Boberg på Bilcompaniet i Visby.

Men det var allvar och skarpt läge. Tisdagen blev en dag som öns bilhandlare sent ska glömma. Elbilsbonus på upp till 70 000 kronor gällde bilar i lager, och bara fram till midnatt natten till onsdag. Bilar som såldes under tisdagen, men levereras under nästa år, gav maximalt 50 000 kronor i bonus.

– Jag tycker att det var en rejäl snyting, både mot oss och mot kunderna, säger Lotta Boberg.

undefined
Fredrik Wikebo på Bilcity berättar att tisdagen ägnades åt att ringa runt till de kunder som redan fått offerter, och att hinna avsluta pågående affärer på rätt sida dygnet.

Hos Bilcity är Fredrik Wikebo försäljningschef och han läste först om det slopade elbilsstödet hos en kvällstidning på nätet sent på måndagen. Tisdagsmorgonen ägnade han och kollegorna åt att ringa runt till alla de kunder som redan fått offerter. De fick nu beskedet att de bara hade dagen på sig, om de ville utnyttja stödet.

– Det korta varslet var absolut inte bra, regeringen kunde haft bättre framförhållning, säger Fredrik Wikebo och berättar att hans firma sålde sex till sju elbilar under tisdagen till kunder som ville passa på den sista dagen:

– VW-koncernen gjorde 4 000 affärer under tisdagen. Det är all time high och väldigt svårt att slå kan jag säga.

undefined
Bonus för kunder som valde elbil slopades vid midnatt natten till onsdag. Det gör att elbilar blivit dyrare att både köpa och att privatleasa.

De långsiktiga effekterna, menar Fredrik Wikebo, däremot kan bli ökad osäkerhet.

– Kunderna vet kanske inte vilket ben de ska stå på och det här kan bli ett litet tapp för elbilen, säger han och berättar att även privatleasingen kan påverkas när 70 000 kronor utslaget på tre år ska läggas på priset.

På lång sikt är han däremot övertygad om att elbilsmarknaden fortsatt kommer att vara god.

– Alla tillverkare ställer om och beslutet är taget att inte tillverka fossila bilar efter år 2035 i Europa, säger Fredrik Wikebo.

undefined
Joakim Tjernberg, Bilvalet på Gotland, har varit i branschen i nio år men aldrig varit med om ett beslut som påverkat kunderna med så kort varsel.

Systemet bonus-malus infördes 2018, för att få fler att satsa på klimatsmarta fordon.

– Vi har vetat att bonusen ska försvinna, men att ta bort det på två dagar kom som en skräll, säger Joakim Tjernberg hos Bilvalet på Gotland.

Ett tiotal kunder som gått i köptankar fick på tisdagen ett telefonsamtal att det nu var bråttom.

– De hade en dag på sig att bestämma sig, men de förstod att det inte var vi som stressade på dem, säger han.

undefined
Bilhandlarna blev tagna på sängen. Anna Söderström på Bilcompaniet fick bara ett dygn på sig för att kunderna skulle hinna få del av miljöbonus på upp till 70 000 kronor.

Hos Bilcompaniet orsakade regeringens besked enormt mycket merarbete.

– Alla sålda elbilar var tvungna att läggas in på nytt i våra system för att klimatbonusen skulle vara giltig, säger Lotta Boberg och berättar att det handlar om drygt 50 kunder som väntar på leverans.

Till det kom telefoner som ringde oavbrutet med oroliga kunder.

– Vi hade en säljare som jobbade till klockan 21 och vi sålde fyra bilar på slutet den sista timmen. Tisdagen var en konstig dag, som vi aldrig mer ska få uppleva – hoppas jag.

Även om det slopade stödet kortsiktigt innebär ett avbräck för den som funderat på elbil tror Lotta Boberg att utvecklingen kommer att fortsätta:

– Många har beställt solpaneler och laddstolpar. De går i baktakt nu, men elbilens väg är redan utstakad. Efter år 2024 kommer vi inte att sälja annat än elbilar nya i lokalerna.

Bonus-malus

 Infördes 2018 för att fler skulle gå över till klimatsmarta bilar.

Bonus-delen innebär att den som köpt en klimatsmart bil senast i tisdags fick en bonus på upp till 70 000 kronor.

Malus-delen innebär att den som köper en bil med höga utsläpp betalar en förhöjd fordonsskatt i tre år från det att fordonet blir skattepliktigt första gången.

Fram till i juli i år hade mer än 10 miljarder kronor betalats ut i klimatbonusar till över 270 000 nybilsköpare.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!