Taiwan nästa för arkeologen
- Ett år i Taiwan ger mig tid och möjlighet till nya intryck och att få se och uppleva något annorlunda mot Gotland. Det ska bli spännande att träffa nya människor, få lära ett nytt språk och jämföra arkeologin på Gotland med den i Taiwan.
Det handlar om vidgade perspektiv för Fredrik Johansson från Klintehamn. Som Taiwanesiska utbildningsministeriets stipendiat vid Fo Guan University far han från Visby via Hong Kong till Tai Pei.
- Jag fick vetskap om stipendiet för bara några veckor sedan. Den 10 september åker jag och ett dygn senare är jag i Taiwan. Där ska jag bo på landet, där pratar färre engelska och jag får större chanser att prata kinesiska, och studera på universitet i stan, säger Fredrik som fått tjänstledigt från jobbet på Willys i Visby för att studera på universitet i Taiwan.
Han är från Klinte och redan som liten fascinerades han av skeppssättningarna, de fyra båtarna i sten, vid Rannarve i Klinte. I Klinte finns det många fornlämningar och omkring samhället, bland annat tre gravfält, perfekt för en ungdom som gillar att fundera kring sakernas natur förr i tiden.
Med arkeologi som sitt stora intresse ville han veta mer och har läst vidare.
- Jag ville veta mer och skrev först en B-uppsats i arkeologi med frågeställning om eventuella bosättningar i närheten av Rannarve. Jag undersökte frågan vidare i min C-uppsats och såg mönster för bosättningen och i min D-uppsats tolkade jag bosättningsmönstren och såg någon sorts hövdingadöme, säger Fredrik.
I sin magisteruppsats har han fokuserat på social organisation och ekonomisk struktur och närmare studerat teorier om hövdingadömet, teorier som bland annat hämtats från studier i Polynesien. Det kom fram vid den just avslutade internationella arkeologikonferens vid Högskolan på Gotland som lockat nära 200 forskare från 27 olika länder.
Inför det nya Internationella arkeologiprogrammet som introduceras vid Högskolan på Gotland i höst har högskolans avdelningen för arkeologi och osteologi och Easter Island Foundation varit värdar för "VII International Conference on Easter Island and the Pacific" i Visby mellan den 21-25 augusti. Tema för konferensen har varit migration, identitet och kulturarvet ur ett historiskt perspektiv, främst kring den mytomspunna Påskön och öarna i Stilla Havet.
- Hövdingadömen diskuterades vid konferensen. Det är spännande frågor och särskilt intressant är att jag fått höra om vissa teorier som säger att Polynesien blev befolkat av människor som kom med båt från Taiwan. Det är en spännande tanke att undersöka om polynesierna ursprungligen kom från Taiwan. Nu får jag ju möjligheter att knyta kontakter med forskare på plats i Taiwan, säger Fredrik.
Man kan lätt tänka sig att de pågående gästföreläsningarna i antropologi, som under drygt två veckor ordnas vid Högskolan på Gotland med besök av Unasa Leulu Felise Va?a, professor i antropologi med inriktning på den samoanska kulturen vid National University of Samoa, intresserar honom. Han hinner precis med dem innan han reser iväg.
- Världen är rätt liten och mycket hänger ihop. Bronsåldern på Gotland, som är mitt stora intresse, var ju ingen isolerad företeelse utan hörde samman med bronsålderskulturen i stort. Det är som så ofta en fråga om både långt borta och mycket nära. Precis som frågan om ett eventuellt hövdingadöme vid Rannarve i Klinte och hövdingadömen på andra håll.
Vid sidan av arkeologi i allmänhet och bronsålder i synnerhet har Fredrik djur som intresse. Efter gymnasieskolans tre år med handel och kontor på schemat har han bland annat jobbat med djuruppfödning.
Akvarier, terrarier, spindlar och ödlor hör till de djur han gillar mest, ett intresse som han odlat parallellt med sitt historieintresse.
- Som liten brukade jag titta i arkeologiböcker hemma hos Inger och Sven Österholm. Inget är omöjligt, allting går, brukade hon säga. Så är det, även om det tar tid. Detta att studera bronsålder och bli arkeolog var vad jag ville. Nu är jag där jag ville vara och jag har fått tjänstledigt från mitt jobb för att fara iväg på ett år, säger Fredrik Johansson med Fjärran Österns arkeologi på schemat tack vare Huayu Enrichment Scholarship of Taiwan läsåret 2007-2008.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!