"Tak-över-huvudet-garanti"

Cirka 1 600 studenter pluggar heltid vid högskolan på Gotland. Samtidigt finns det bara 220 studentlägenheter med helårskontrakt.
­ Det är en ekvation som inte går ihop, säger Carina Karlsson som är bostadsförmedlare vid Rindi, Gotlands studentkårs bostadsförmedling.
I höstas infördes en boendegaranti för nya högskolestuderande på Gotland.
Garantin innebär ett tak över huvudet och en sängplats under studentens första veckor på ön.

Gotland2004-02-13 04:00
­ Det är alltså inte bostäder vi förmedlar, utan en tillfällig lösning. De boende som innefattas av garantin har lägst vandrarhemstandard, vilket innebär att man kan få en sängplats på ett vandrarhem under den första tiden tills man hittar något boende som man trivs med.
Carina Karlsson berättar att det just nu inte är så många studenter som frågar efter boende. Det har gått långt in på läsåret och de flesta har hittat någon lösning.
­ Men när augusti kommer, då blir det mer intensivt. För att inte tala om när vårterminen slutar. Då kommer turisterna och de flesta studenterna är tvungna att flytta ut på grund av turisterna.
Högskolan på Gotland expanderar och efterfrågan på studentbostäder ökar. Nu är efterfrågan större än tillgången och det är inte helt lätt för en högskolestudent att hitta en bostad i Visby.
I höstas infördes den så kallade boendegarantin. Det skedde efter ett förslag i samarbete av ledningskontoret tillsammans med Hgo och Studentkåren Rindi. I maj förra året beslutade kommunstyrelsen att boendegarantin skulle genomföras av kommunen i samverkan mellan Hgo och studentkåren Rindi.
­ Vi kommer att fortsätta med boendegarantin, men inte över sommaren. Då finns det inga bostäder att få tag i på grund av turistsäsongen, förklarar Carina Karlsson.
"Tak-över-huvudet"-boende förmedlas från mitten av juli till mitten av oktober som en hjälp över den första tröskeln och för att ge den nyblivne studenten på Gotland tid att skaffa ett eget boende.
<span class=MR>Minst 20 poäng</span>
Boendegarantin gäller studenter som pluggar minst 20 poäng på heltid vid Hgo. Studenterna måste också själva aktivt ha sökt lägenhet utan att hitta något boende. Man måste också kontaktat bostadsförmedlingen vid Rindi.
Studentkåren rekommenderar att högskolans studenter ställer sig i kö hos Gotlandshem för att i framtiden få ett studentboende. Gotlandshem har helårsuthyrning av studentrum och studentlägenheter på Mejerigatan och Fältgatan och Kåcu AB har traditionellt korridorboende i studentrum på Birkagatan.
­ Det finns cirka 220 studentlägenheter med helårskontrakt och cirka 1 600 helårsstudenter som pluggar på skolan.
­ Du kan ju själv räkna ut att den ekvationen inte riktigt går ihop. Plus att det kommer och går studenter som läser enstaka kurser under terminernas gång.
Kontrakt på tio månader, från mitten eller slutet av augusti till slutet av maj eller början av juni, finns exempelvis i Kåcu AB hus på Ravinstigen och vid Snäck.
Privata värdar som hyr ut till studenter är andra alternativ. Men eftersom Gotland har en stor turistsäsong så är många boenden bara på tiomånaderskontrakt.
­ Tidigare fanns det några fler kontrakt året runt med en av hyresvärdarna, Kåcu AB, valde att göra några av sina lägenheter till tio-månaderskontrakt för att kunna hyra ut till turister över sommaren.
Carina Karlsson pekar på konkurrensen om bostäderna med turisterna som det stora problemet för studenterna. Det innebär att många studenter måste flytta ut under sommaren.
­ Studenterna på gotland måste hela tiden konkurrera med turisterna Till och med de större hyresvärdarna väljer att prioritera turisterna. Detta med tiomånaderskontrakt är något som är unikt för Visby. Det finns inte på någon annan plats i Sverige.
Carina Karlsson framhåller att studentkåren Rindi jobbar för att det ska byggas bostäder med helårskontrakt. Då svider det att få reda på att hyresvärdar som redan har helårskontrakt väljer att övergå från helårs- till tiomånaderskontrakt.
­ Ett problem är också att vi har treterminsstystem med höst-, vår- och sommartermin. Det innebär att när sommarstudenterna kommer så finns det inga bostäder att tillgå på grund av att turistsäsongen har börjat och alla bostäder är uthyrda.
De senaste tre åren har många nya utbildningsprogram startats vid Högskolan på Gotland. Samtidigt har ingen nybyggnation eller renovering av gamla hus till studentlägenheter skett.
­ År 2000 fanns 1 089 studenter på Högskolan. I dag finns det 1 600 stycken. På dessa tre år har Hgo fått cirka 500 nya studenter, men inga nya bostäder har tillkommit.
Maria Tennestam från Visby och Emelie Nilsson från Linköping läser på Högskolans lärarlinje. Maria, till vänster, bor kvar hemma. Emelie bodde först i Vibble men fick efter köande ett studentbostad med tiomånaderskontrakt på Ravinstigen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!