Tallskog på Gotland angripen av svamp

Gotländsk tallskog kan ha angripits av den fruktade skadesvampen Gremmeniella, som under förra året slog ut mycket stora bestånd av tallskog i Värmland, Dalarna och Hälsingland.
­ Jag har själv sett att det finns döda fjolårsskott på tallar längs vägarna, bland annat i Hangvar. Men jag vågar inte säga att det är Gremmeniella innan det har gjorts en analys.

Gotland2002-07-02 04:00
Det säger Karin Wågström, konsulent inom norra skogsvårdsdistrikt. Hon har nu skrivit till skogsstyrelsen för att få besked om man skall skicka prover för analys.
­ Man ser tallar med döda skott lite över allt längs vägarna på norra Gotland. Jag blir lite misstänksam, men jag vågar inte gå ut och säga att det är Gremmeniella. Jag hoppas få lite bättre koll på läget och för att vara riktigt säker behövs att prover skickas på analys, säger Karin Wågström.
På fastlandet har alltså mycket stora arealer slagits ut av den här skadesvampen. Men på Gotland har någon sådan effekt inte setts ännu.
Det är efter fuktig sensommar och höst som svampen kan börja frodas.
Tallens fjolårsskott blir bruna och dör. Sedan är det bara att avverka de tallar som har angripits och det betyder stora ekonomiska förluster för skogsägarna.
<span class=MR>Sprider sig lätt</span>
­ Har svampen kommit hit, då är det inte mycket att göra åt den. Då sprider den sig med sporernas hjälp, speciellt i ogallrade bestånd. Där har den lättare att få fotfäste. Så en bra beståndsvård genom gallring minskar risken för angrepp, säger Karin Wågström.
­ Jag har bett mina kollegor att ha koll. Men nu är det ju många som har gått på semester. Det finns alltså en risk för att det är Gremmeniella och jag hoppas att vi kan få konstaterat om det är det eller inte, säger Karin Wågström.
En skogsskadeinventering gjordes i hela landet förra året. Då fanns inga angrepp av Gremmeniella på Gotland. Enligt en forskningsrapport från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala, så börjar angreppen med att sporer sprids till unga skott under sommaren. Men det är först under trädens vintervila, som svampen växer djupare in i den levande barken i skottet, så att skadan uppstår.
<span class=MR>Regnig sommar</span>
Försommaren året därpå dör de skadade skotten. Hur angreppen ser ut är olika beroende på trädens ålder och var i landet som de finns.
Förutsättningarna för att skadesvampen skall trivas är en kall och regnig sommar, som följs av en varm vinter och tall på goda marker med hög tillgång av kväve är känsligast och svampen växer bra när det är nollgradigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om