"Tält ger frihet - husvagn är inte våran grej alls"

Det är billigt och det ger en större frihet. Så beskriver många tältcampare fördelarna med just tält.

Vandrare. Nürnbergaren Manfred Stingl brukar vandra i de svenska fjällen, men i år blev det i stället en tur till Gotland. Ett par nätter i Visby följdes av en resa till Fårö.

Vandrare. Nürnbergaren Manfred Stingl brukar vandra i de svenska fjällen, men i år blev det i stället en tur till Gotland. Ett par nätter i Visby följdes av en resa till Fårö.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-06-15 04:00

- Vi har testat husvagn också, men det var inte vår grej, berättar Preben Hansen från Köpenhamn.

Tältandet minskar förvisso, inte bara på Gotland eller ens i Sverige, utan i hela campingvärlden. Men det betyder inte att det är en fullständigt död semesterform.

GT träffade bland andra Manfred Stingl från tyska Nürnberg, då han packade ihop sitt tält efter en natt på Norderstrands camping i norra Visby.

Varje år sedan 1989 har han semestrat i Sverige, med packningen på ryggen och tältet som bostad, men i år gästar han Gotland för första gången.

- Jag brukar vandra i fjällen i trakten kring Abisko, men den här gången tänkte jag testa något annat. Att tälta ger en frihet; man vandrar, slår upp sitt tält där det passar, och sedan kan man fortsätta nästa dag, säger han om tältandet.


Allemansrätten
Likadant resonerar Örebroborna Viktoria Strand Jeppesen och Johan Lundqvist Eriksson, som också spenderat den gångna natten på Norderstrand.

- Vi brukar ofta tälta, endera utnyttjar vi allemansrätten eller så gör vi som nu, bor på campingplats, säger Viktoria.

Det lägre priset för tältplats är en anledning, friheten och närheten till naturen en annan. Dåligt väder är inget bekymmer.

- Blir det för illa kan vi ju alltid sätta oss i bilen, säger Johan.

Just bilen utnyttjade paret Englund, Lilian och David, efter en första natt i tält på Visby strandby, även om vädret inte var alltför illa.


Kom med färjan
- Vi kom med färjan i natt och fick slå upp tältet i mörker eftersom vi glömt vår ficklampa, skrattar David.

Han och hustrun bor i Minnesota, USA, men ska tillbringa sommaren i Lilians hemtrakter, Småland. Först blir det dock en semester på Gotland. Och då var tältandet givet.

- Det tar oss tillbaka till vår ungdom, ler Lilian och medger att det var länge sedan paret tältade senast men att det är ett skönt sätt att bo.

Några meter bort plockar danske Preben Hansen ned ett par handdukar från en lina han sträckt upp mellan två träd.

- Att tälta är en frihet! Tänk att vakna här och se ut över havet, säger han och blickar ut mot ett för dagen grått Östersjön.


I husvagn
- Vi har semestrat i husvagn med vänner också tidigare, men det var inte vår grej alls.

Husvagn valde dock Hans Hammer från München, Tyskland. Tillsammans med familjen, där fyra småbarn ingår, kändes husvagn enklare än tält när Sverige skulle besökas:

- Vi kommer säkert tillbaka och då kanske det blir tält, eller så hyr vi ett hus. För trevligt är det här - men blåser det alltid så här mycket på Gotland?

Kort. Viktoria Strand Jeppesen och Johan Lindqvist Eriksson började dagen med kortspel i tältet på Norderstrand.
Kort. Viktoria Strand Jeppesen och Johan Lindqvist Eriksson började dagen med kortspel i tältet på Norderstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om