Trafiknykterhetens Dag innebär att det hålls manifestationer på cirka 100 platser över hela landet för att ge statistiken bakom de mörka rattfyllerisiffrorna ett ansikte. 125 dör varje år på grund av alkohol i trafiken.
Anna Rönnle vid NTF Gotland säger att det är svårt att hålla någon statistik över trafikdödade på Gotland där onykterhet varit inblandad eftersom de, tack och lov, är så få från år till år. Men räknat på en tio-årsperiod kan man se ett tragiskt samband:
- Hälften av alla dödsolyckor i trafiken är drog- och alkoholrelaterade, säger Anna Rönnle.
Hon ser Trafiknykterhetens Dag som ett tillfälle att uppmärksamma de 125 dödsfallen per år som inträffar på grund av rattonykterhet.
- Det är tragiskt och fullständigt onödigt. Ofta är det ju inte de rattfulla själva som dör, ofta är det unga personer som åker med eller som blir påkörda, säger hon.
På många håll i Sverige tänds marschaller på gator och torg för att visa omfattningen med rattfylleriet. Varje fladdrande låga representerar ett dödsfall i trafiken på grund av alkoholen. På Gotland hålls manifestationen på Östercentrum i Visby där man sätter ut 125 marschaller utanför Systembolaget. Vid 15.30 börjar man och på plats finns representanter från polis, kommun, länsstyrelsen och flertalet medlemsorganisationer i Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.
NTF manifesterar årligen för att sätta fokus på rattfylleriets yttersta konsekvenser, där framför allt offrens perspektiv lyfts fram. Och i dag uppmanar föreningen gotlänningarna att tända ett ljus eller en marschall vid sina hem.
Målsättningen är att hålla frågan kring det ökande rattfylleriet levande bland såväl politiker, lagstiftare och allmänhet.
En folder med ett kontrakt kommer att delas ut till allmänheten. Den som undertecknar lovar att aldrig köra alkohol- eller drogpåverkad, inte åka med en påverkad förare samt försöka hindra andra från att köra påverkade.
Mycket händer alltså på Östercentrum i eftermiddag och bland annat kommer polisen att ha stora nykterhetskontroller bland bilarna som kör förbi.
- Det är ett led i allt detta. Förutom stenhårda kontroller vid Öster i dag så kommer polisen arbeta med riktade kontroller av nykterheten över hela ön, säger Anna Rönnle på NTF Gotland.