Tandläkarakut på lasarettet i sommar
I sommar ska man vid mun- och käkcentrum på Visby lasarett prova en tandläkarakut. Under sex veckor ska två tandläkarvikarier och sex vikarierande tandsköterskor ta hand om den jour som tidigare har delats mellan folktandvården och privattandläkarna på Gotland.Men i vårassaprivattand- läkarna upp avtalet med komunen. Avtalet upphör att gälla från 1 september.
Med hjälp av vikarierna samlar vi i sommar akutjouren i egen regi på lasarettet. Egentligen löper privattandläkarnas kontrakt till och med sista augusti. Men vi vill ha en sammanhängande period för att se hur det fungerar. vi tog då två av privattandläkarnas veckor så det blev sex veckor i följd, tandvårdssamordnaren säger Helen Hultnäs.
Fungerar det i sommar, då ser vi att det fungerar med extra personal. Från 1 september ska sedan folktandvården stå för hela jouren. Vi vet att det blir tungt. Om det inte fungerar, då får vi gå in i en förhandling med privattandläkarna, säger Helen Hultnäs.
<span class=MR>Kommunens ansvar</span>
Vi är enligt tandvårdslagen skyldiga att ordna det här med akuttandvård. Det är få om ens något landsting som har samarbete med privattandläkare, som vi har, säger Hans Forslund, chef för mun- och käkcentrum vid Visby lasarett.
Därför tänker man vid mun- och käkcentrum under sex veckor i sommar prova om akuttandvården kan ta sig an alla akuta tandvårdsproblem. Det sker då med hjälp av vikarier, två tandläkare och sex sköterskor.
GA sökte i går ordföranden för Gotlands privattandläkare, Ylva Belfrage. Men hennes tandsköterska lät hälsa att tandläkaren hade fullt upp med patienter och inte hade tid att svara på någon fråga. Enligt vad GA erfar så är man inom privattandläkarkåren på ön oense om den ersättning kommunen betalar.
Men det handlar också om att man protesterar mot den prisreglering som infördes från årsskiftet. Det handlar om högkostnadsskyddet för äldre, den så kallade 65+-reformen, som regeringen införde från 1 juli 2002.
Därför vägrar privattandläkarna ta emot vissa patientgrupper, till exempel de patienter som är över 65 år, är i behov av protetisk tandvård som broar, kronor och implantat.
Privattandläkarna anser att den ersättning som nu betalas ut från försäkringskassan för detta inte alltid täcker kostnaderna för arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!