Regionen har på senare tid fått in flera synpunkter från framförallt nyinflyttade som klagar på att de inte kan skriva in sig vid Folktandvården. Läget på Gotland är dock som i övriga landet om man bortser från storstadsregionerna där ett överflöd av tandläkare finns att tillgå. Det menar tandvårdschefen och chefen för Folktandvården på Gotland, Göran Gynther.
– Det är omöjligt att rekrytera till landsbygden. I enstaka fall går det att rekrytera till Visby, men totalt på Gotland inom Folktandvården saknar vi i dagsläget fem tandläkare och fyra tandhygienister, och då är inte privattandvården inräknad. Där hittar de inte heller ersättare, så totalt handlar det om åtta till tio tandläkare och minst fem tandhygienister som saknas på Gotland, säger han.
Han säger att nyutbildade helt enkelt inte vill jobba på små kliniker. De vill komma till ställen där man har många kollegor och där man kan få daglig handledning och känna trygghet, vilket inte är möjligt på en liten klinik med två tandläkare.
– Om någon blir sjuk eller behöver ha semester så står man där ensam, och det klarar kanske inte nyutexaminerade av. Nyutbildade kan välja och vraka, säger han och fortsätter:
– I Stockholm till exempel, där finns ett överskott av tandläkare som lever på onödiga undersökningar. Här sätter vi bara upp återbesök utifrån behov, så har man aldrig besvär kanske man inte behöver gå till tandläkaren förrän efter fem år eller mer. Kommer man då hit från Stockholm och är van vid att gå till tandläkaren för undersökning varje år trots att man inte har några besvär, ja då är det klart att vi inte kan leva upp till förväntningarna. Här riskklassificerar vi våra patienter och vi har ett par tandläkare här på Folktandvården i Visby som enbart ägnar sig åt akuttandvård, säger han.
Akuttandvård innebär värk, svullnad, infektion, trauma och lossnade tandbryggor om det handlar om framtänder. Om en tandkrona lossnat från en kindtand så räknas det inte som akut, menar Göran Gynther.
– Jag brukar fråga hur ofta folk går till vårdcentralen när de inte är sjuka. Men till tandvården söker de sig trots att de inte har några besvär. Det är klart att vi skulle vilja hjälpa alla patienter och möta deras förväntningar, men vi klarar inte det helt enkelt.
Skulle fler utbildningar eller högre löner hjälpa?
– Nej det räcker inte. Det sägs att Gotland ligger under rikssnittet vad gäller löner, men det gäller inte tandvården. På Gotland ligger vi bland de högsta i landet avseende löner för tandsköterskor, och vi ligger över snittet för tandläkare och tandhygienister. Men vi får inte ens några sökande. Pensionsavgångarna är för många och det finns ett överflöd av tandläkare i storstäderna som ägnar sig åt vård som inte behöver utföras, som sysslar med tandblekning och botoxinjektioner och andra onödiga undersökningar.
Han säger att det kanske hade varit skillnad om man införde etableringsstopp i storstäderna. Det skulle tvinga tandläkare ut på landsbygden.
– Då hade vi inte haft tandläkarbrist. Men etableringsstoppet försvann när vi gick med i EU.
Det ser mörkt ut, men kommer det bli ännu värre?
– Ja men det visste vi redan. Det kommer successivt bli värre de kommande fem åren. På Gotland har det blivit mycket värre då patienttrycket ökat i och med att så många privata tandläkare gått i pension. Helt plötsligt står tusentals patienter utan fast vårdkontakt och då förväntar de sig att Folktandvården ska ta hand om dem, och det saknar vi resurser till. Vi kan hjälpa till med akut tandvård och det som ingår i vårt grunduppdrag, det vill säga barn- och ungdomar, specialisttandvård, vård för omsorgspatienter som sköra äldre och de som får tandvård på sjukvårdskostnad. Något annat hinner vi inte med.
Som om inte det vore nog så har inflyttningen till Gotland ökat, och enligt SKR:s beräkningar (Sveriges kommuner och regioner) så ökar antalet äldre i befolkningen, och den ökningen är som störst på Gotland.
– Samtidigt minskar antalet arbetsföra i befolkningen, och den minskningen är som störst på Gotland. Den kombon är dålig, så ja, det kommer bli värre. Sen på sikt vet vi inte riktigt. Vi måste helt enkelt utnyttja de resurser vi har på bättre sätt och undvika onödiga besök i tandvården. Man ska inte gå till tandvården om man inte tillhör riskgrupp eller har problem med tänderna. Den tiden behövs bättre till patienter med besvär.