Tandsköterskorna är på krigsstigen

Nu är öns 57 tandsköterskor inom folktandvården på krigsstigen.
Orsaken är låga löner och tuffa arbetsförhållanden. Det finns sköterskor som på grund av tandläkarbristen på delegation både måste dra ut tänder och göra vissa lagningar! Men mer betalt får man inte.
I går kväll hade man möte i lasarettsaulan för att diskutera hur man skall få upp sina löner och verkligen få betalt för det arbete som utförs.

Gotland2002-02-21 04:00
­ Vi kan inte springa fortare nu. Det går inte. Det slutar med att man blir utmattade med långa sjukskrivningar som följd. En sak för kommunen på Gotland att tänka på är att de privata tandsköterskorna har generellt högre lön. Nu när alla 40-talister går i pension, så får vi inga tandsköterskor till folktandvården. Man väljer att jobba inom det privata. Det har vi blivit drabbade av i Blekinge!
Det säger Margareta Zettergren, ordförande för hela Sktf-avdelningen inom Blekinge läns landsting och hon är själv också utbildad tandsköterska.
I går besökte hon Gotland för att berätta för öns tandsköterskor inom folktandvården hur läget är i Blekinge och ge lite tips om hur man jobbar där för att försöka påverka politikerna att höja tandsköterskornas löner.

<span class=MR>Opinionsbildning</span>
­ Det vi försöker göra i Blekinge är att jobba med opinionsbildning. Vi har bjudit in media för att informera och den vägen påverka politikerna och vi försöker vara en enda grupp så att alla är med på tåget, säger Margareta Zettergren.
­ Vi har samma problem som Gotland. Vi saknar både tandläkare och sköterskor. Snart börjar sköterskorna minska i antal genom pensionsavgångarna. Samtidigt finns ingen ny utbildning av tandsköterskor. Så det finns ingen rekrytering. Man har fått lägga ner utbildningar därför att det inte finns sökande. Yrket anses inte attraktivt med de löner som betalas, säger Margareta Zettergren.

<span class=MR>Enad front</span>
Nu skall tandsköterskorna inom den gotländska folktandvården försöka göra enad front för att få upp sina löner.
Lönespridningen här ligger på 15 700-16 300 kronor i månadslön. Någon lönehöjning har inte skett trots att många måste utföra arbetsuppgifter som tandläkare ska göra på grund av bristen på tandläkare.
­ Det finns kliniker där det helt saknas tandläkare och där sköterskor på delegation till och med får dra ut tänder och även utföra vissa lagningar. Situationen är nu att man inte tar emot nya patienter till folktandvården. Det är fullt. Samma sak är det hos de privata tandläkarna, säger Bengt Börjesson, ordförande för Sktf på Gotland (svenska kommunaltjänstemannaförbundet).

<span class=MR>Hyrsköterskor?</span>
­ Nu måste vi backa på politikerna och tjata. Tandsköterskorna ligger fel i lön. De måste upp i lön allihop. Tandsköterskorna måste också tala om vad de gör, framför allt när det på vissa kliniker inte finns några tandläkare. Sköterskorna måste få betalt för det de gör, säger Bengt Börjesson.
Kanske kommer en utveckling liknande den som när det gäller sjuksköterskebristen, där man även nu hyrt in sköterskor på Visby lasarett.
Margareta Zettergren pekar på en sådan lösning för att få politikerna att förstå.
­ Alla tandsköterskorna får väl säga upp sig och bilda ett eget bemanningsföretag. Vad säger politikerna då?
Undrar Margareta Zettergren, som för övrigt är bördig från Gotland.
Pappa var vid järnvägen och när den lades ner flyttade familjen till fastlandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om