"Tänk på att se de ungdomar ni möter"
Ungdomar som skadar sig själva är ett växande problem. Man tror att det bara på Gotland finns cirka 300 ungdomar som lider av självskadebeteende. Men den hjälp och vård de kan få är idag bristfällig.
Carina Lindberg med flera vänsterpartister hade motionerat för att få ett vårdprogram utarbetat för den här gruppen. Vid fullmäktigesammanträdet beskrev hon vad som ingår i diagnosen självskadebeteende.
- Det är ungdomar som överdoserar läkemedel, ungdomar som skär sig och rispar sig, som hoppar från höga höjder, hänger sig, utsätter sig för livsfarlig el, sa hon.
Och hon betonade att det finns en smittorisk i beteendet.
- Den som skadar sig känner alltid någon annan som också gjort det, sa hon.
Självskadebeteendet är en problematik som ökat kraftigt under senare år. Mörkertalet är stort, sa hon, men om man överför resultaten från undersökningar som gjorts på andra håll skulle det på Gotland finnas cirka 300 fall av ungdomar med självskadebeteende.
- Men det är bara cirka 12 procent av fallen som kommer till sjukvårdens kännedom, sa Carina Lindberg.
Stort engagemang
Engagemanget för frågan var stort i fullmäktigeförsamlingen och Carina Lindberg fick fullt stöd för sina yrkanden. Beslut togs om att ett vårdprogram ska utarbetas så snart "tillräcklig klinisk erfarenhet vunnits och vetenskapligt underlag föreligger".
Man beslutade också att hälso och sjukvårdsnämnden omgående får i uppgift att samordna utbildningsinsatser för berörda i den här problematiken.
Hans-Åke Norrby (mp) menade att självskadebeteendet kanske är en del i något större. Han nämnde skolor som sätts i brand och tonårsgäng som rånar äldre.
- Jag tror att det finns ett jättestort utanförskap och osäkerhet bland tonåringar idag. Och det måste vi göra något åt. En vädjan till alla är att tänk på att verkligen se de ungdomar ni möter. Några ord, eller en vänlig blick kan räcka för att känna att man blivit sedd, sa han.
Andra motioner som behandlades under gårdagens sammanträde gällde turismen och vikten av bättre omvärldsanalyser inte minst av utvecklingen i Baltikum och även hela övriga Östersjöområdet.
Gratis parkering för miljöbilar klubbades efter motioner från såväl miljöpartiet som centern. Tekniska nämnden får nu se över hur det hela praktiskt ska utformas.
Ett medborgarförslag om vårdnadsbidrag för vård av egna barn avslogs. Men både från kristdemokratiskt och moderat håll sade man att frågan kommer att tas upp igen med tanke på regeringsdeklarationens innehåll.
Tallprocessionsspinnaren
Tallprocessionsspinnaren ägnades en stunds debatt efter en interpellation från Solveig Artsman (m) riktad till miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Jan Grimlund (mp).
Grimlund beskrev de insatser kommunen gjort och gör i samarbete med länsstyrelsen och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och förklarade att 2007 främst kommer att ägnas åt studier av larven för att utröna hur en bekämpning bäst kan ske.
Solveig Artsman efterlyste mer kraftfulla åtgärder nu.
- Det här är en plåga som sprider sig. Något måste göras nu, sa hon.
Även Torsten Gislestam (c) efterlyste mera av krafttag.
- Detta är ett accelererande problem som måste tas tag i, sa han.
Jan Grimlund fick även gå i svaromål gentemot Hans-Erik "Kea" Svensson som upprörts över kravet på elva miljoner kronor som miljö- och hälsoskyddsnämnden riktat mot en enskild gotlänning.
- Hur kan man kräva en vanlig enkel medborgare på elva miljoner för att han i tredje led fått ärva en anläggning som orsakat miljöskador? frågade "Kea" Svensson.
Jan Grimlund svarade att Naturvårdsverket kräver att kommunen gör allt som står i dess makt för att återvinna arvet efter den som anses ansvarig för föroreningarna av marken. Om inte kommer den statliga myndigheten inte att skjuta till några pengar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!