Tänkt vägg blev ett hinder för två studentlägenheter Leif Borgert föreslås bli ny högskolerektor
Jag skulle inte ha sagt något. Jag skulle bara ha satt upp en vägg så hade det blivit två lägenheter av den tidigare fyran. Jag tycker att det här avslaget känns lite småaktigt. Det syftar ju inte till att följa intentionerna i planen.Det säger Dan Ingmansson, fastighetsägare vid Bangårdsgatan, en gata som tillhör Andersro, ett av de äldre villaområdena i Visby. För att skydda området mot ytterligare förtätning så fick detaljplanen från 1934 för fem år sedan nya tilläggsbestämmelser.
Under årens lopp har det gjorts omändringar inne i husen, både till en- och tvålägenhetshus. Det som Dan Ingmansson vill göra är att ändra tillbaka så att en fyrarummare på andra våning i huset nummer tio återfår den ursprungliga planlösningen, två stycken tvårumslägenheter. Dessa vill han sedan hyra ut som studentlägenheter.
Men det går inte. Det strider mot planbestämmelserna för de sex kvarteren inom Andersro, bestämmelser som också gäller de snart 100 år gamla husen, som finns kvar vid Bangårdsgatan.
<span class=MR>Förtätning orsaken</span>
Bakgrunden är att man i Visby under åren 1988-90 på grund av bostadsbrist tillät så kallad förtätning med nya bostadshus, främst flerbostadshus. Det skedde på äldre avstyckade tomter, som ursprungligen hade varit bebyggda med villor.
Så skedde även inom Andersro, villaområdet beläget öster om Järnvägsgatan. Enligt Dan Ingmansson var det ursprungligen en motion från miljöpartisten Hans Dahlström om förtätningen i Visby, som var orsaken till de nya planbestämmelserna.
Hösten 1996 genomförde Fornsalen på uppdrag av stadsarkitektkontoret en inventering av Andersros bebyggelse. Något som GA då berättade om i ett reportage. Det framkom att området av flera skäl ansågs ha ett stort kulturhistoriskt värde.
<span class=MR>Ursprungligt skick</span>
I samband med inventeringen så förstod jag inte att det skulle kunna bli en sådan här bestämmelse som hindrar att man inomhus ändrar tillbaka till det ursprungliga. Syftet med de nya planbestämmelserna måste väl ändå vara att bevara stadsbilden i området. Jag har själv hört argumenteringen om att återföra i ursprungligt skick, säger Dan Ingmansson.
Men hittills har det han framfört inte hjälpt. Det har blivit nej, först i byggnadsnämndens arbetsutskott, sedan hos länsstyrelsen och i förra veckan blev det även avslag i länsrätten.
Drygt två år har nu gått sedan han ansökte om bygglov för sin ombyggnad. I drygt två år har också 100 kvadratmeter lägenhetsyta på andra våningen vid Bangatan 10 stått oanvänd med all inredning utriven. Av vad som finns kvar bland annat av väggar framgår att två spegelvända lägenheter med separata ingångar kan byggas. Det behövs bara att man där det en gång funnits, sätter upp en ny skiljevägg.
<span class=MR>Byråkratins kvarnar</span>
Dan Ingmansson, själv byråkrat, (kommunens inköpschef) har fått känna på hur det är att vara i händerna på andra byråkrater. Det tog tretton månader innan länsstyrelsen fattade ett beslut om hans överklagande. Då hade han ändå två gånger i brev till landshövding Lillemor Arvidsson påpekat att det dragit ut lite väl länge på tiden.
Nu tänker jag ta en diskussion med byggnadsnämnden om hur man vill ha det. Ska jag göra en riktig lyxig lägenhet med rostfritt kylskåp och fläkt i köket och ta upp takkupor? Jag vet inte hur det blir. Att överklaga mer är nog ingen ide. Man hakar hela tiden upp sig på att det strider mot planbestämmelserna om högst två lägenheter i varje hus, säger Dan Ingmansson.
Dan Ingmansson har starka band till Bangårdsgatan. Han bor i dag i nummer tolv. I nummer tio, där han vill göra om en fyra till två 2-rumslägenheter, bor hans mamma på första våning. År 2000 övertog Dan Ingmansson huset sedan hans far avlidit.
Huset byggdes år 1904-05 av hans morfars bror, Gustaf Ekström, som hade ett bryggeri längre neråt gatan. År 1919 köpte hans morfar huset och sedan köpte Dans föräldrar huset på 1960-talet. I huset nummer tio låg också en gång i tiden Ekströms första skrädderi i Visby, det som nu är Ekströms kläder på Öster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!