Tar en närmare titt på framtida drömjobb

- Tänk med både hjärna och hjärta när du ska välja utbildning och jobb. Gå sedan in för det du väljer till 100 procent. Då blir allt vad du gör roligt.
Det säger Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare från Örnsköldsvik. I går var han en av många på plats vid framtidsdagen på Gotland.

Gotland2006-03-21 06:00
Av cirka 440 olika yrken i Gotlands kommun blir cirka 400 bristyrken inom de närmaste åren. 40-talisterna går i pension och dessutom ökar rörligheten inom kommunen. Det betyder möjligheter till jobb för ungdomar på Gotland.
- Många unga vill bo kvar på ön, plugga vidare här och få ett jobb. Andra vill härifrån så fort som möjligt. I vilket fall är intresset stort för utbildning till lärare, sjuksköterska, förskollärare och socionomer, berättar Ewa Hammarstedt vid Portalen vägledningscentrum i arbetsmarknadens hus i Visby.
Just dessa yrken är några av många där det inom bara några år kommer att finnas jobb. För de flesta som gör ett yrkesval gäller krav på kortare eller längre utbildning. I det valet kan Gotlands framtidsdag, som är öppen för alla, ge vägledning. Dagen är ett arrangemang mellan gymnasieskolorna i samarbete med Vägledningscentrum, Portalen, arbetsförmedlingen, CSN och vuxenutbildningsanordnare på ön.

Studiemöjligheter
I och omkring Säveaulan bjöds information om allt från studiemöjligheter till arbetsmarknad. I utställningar, seminarier och föreläsningar fick gymnasieelever från årskurs 2 och 3, vuxenstuderande och arbetssökande.
- En bra dag med mycket information, tyckte Arieth Saldanha som siktar mot utbildning och jobb som polis. Men i den närmaste framtiden efter avslutade gymnasiestudier ska hon först plugga språk.
Framtidsdagen fick också bra betyg av Viktor Pettersson och Jon Lindgren som pluggar handelsprogrammet i gymnasieskolan. Vad de sedan ska göra är de inte på det klara med. Däremot kan de direkt svara på frågan vad de inte tänker göra.
- Det är lärorikt att begränsa sig. Vi är inte redo att plugga upp våra betyg nu och inser efter dagens seminarium att vi inte kommer in med de intagningskrav som är på exempelvis KTH. Att veta det är faktiskt bra i vårt framtida val.
Om vikten av begränsning pratade också studie- och yrkesvägledare Ingmar Andersson. Att lära sig hitta rätt i utbildningsdjungeln är inte lätt. Men det finns strategier att lära för välgrundade och genomtänkta val.
- Det är inte så att slumpen avgör de val man gör. I alla fall inte om man identifierar möjliga hinder, lär sig att hantera dessa och klargör vad man egentligen vill, sade Ingmar Andersson. Med kunskap om olika alternativ och insikt i den egna personligheten gav han exempel på strategier för lyckade val.
Med praktiska tips gav han råd för lyckade studie- och yrkesval. I grunden handlar det om att aktivt begränsa sig och göra aktiva val. Att ta med både hjärta och hjärna i valsituationen ger bättre förutsättningar att lyckas.
- Gör en pärm med information om de utbildningar och yrken som intresserar dig. Gå igenom pärmen och sålla.
- Gör listor med plus och minus för de mest intressanta och gör ett val. Sedan valet är gjort gäller det att gå in för det till 100 procent. Då blir allt roligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!