Tar fram sjökort med ny teknik
Sedan i maj har man nästan dagligen kunnat se isbrytaren Ale gå längs Gotlands västkust, från Visby upp till farvattnen norr om Stenkyrkehuk och tillbaks igen. Svaret på frågan varför är sjömätning. För första gången görs mätning med den modernaste utrustning som finns. Det kallas för multibeam.
Foto: Rolf Jönsson
Mättekniken innebär att flera ekon går ut och det sker i solfjäderformat. 400 strålar går ut samtidigt och man täcker ett område som är tre gånger vattendjupet. Om det är 30 meter så täcks alltså 90 meter. Man kör fartyget först 5-6 kilometer åt ena hållet. Sedan går man tillbaka samma väg. Därmed fångar man in varje liten sten på havsbotten minst två gånger. Samtidigt tas också hänsyn till vattenståndet för att djupangivelserna ska kunna bli de rätta.Från starten i maj har man först gjort mätningar mellan Gotska Sandön och Fårö längs med den elkabel som går där. Sedan har man fortsatt söderut på västra sidan ner mot Stenkyrkehuk. Nu återstår bara fyra mindre kvadratytor ner till Lickershamn innan mätningarna är klara här. Därefter går man till östra sidan för att mäta motorvägarna till sjöss, det vill säga de stora farlederna. Det gäller då Östersjön mellan Gotland och Svenska Björn. En avstickare till finska viken ska det också bli.- Det är ju första gången som mätningar görs på det här sättet. Om vi hittar något som kan vara en fara för sjöfarten så går vi ut med en varning och sätter också ut en provisorisk varningsprick, säger Lars Djurberg.Isbrytartjänst
Till vintern blir det åter isbrytartjänst. Sedan år 2000 är det sjöfartsverket som är huvudman för isbrytarna, de tre stora Atle, Ymer och Frej samt Oden som nu finns vid nordpolen samt lillebror Ale. Sedan 2000 är man också placerad i civil tjänst. Lika länge har Lars Djurberg varit skeppare på Ale. Besättningen är på tolv man och som längst är man ute sju dagar i streck.- Ja, Ale är ju med sina 970 ton lillebror. Men vi har dock flest hästkrafter i förhållande till vår storlek. Ale som byggdes 1973 vid Wärtsilä i Finland är gjord för isbrytning i Vänern och måtten, 50-13 meter är för att passa in precis i Trollhätteslussarna. Motorerna är på 4 750 hästkrafter och klarar is som är inte bara 60 cm som det står i papperna utan till och med 80 centimeter tjock, berättar Lars Djurberg, när han visar oss runt på fartyget. Just nu ligger Ale vid kajplats fyra i Visby hamn men ska snart bege sig norrut igen för fortsatta sjömätningar. För det är det som gäller jobbet ombord på en isbrytare i dag. Isbrytning på vintern och sjömätning resten av året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!