Det var för lite drygt ett år sedan som Hansa Husdjur, som är en tidigare fusion mellan Kalmar Tjust och Gotlands Husdjur, genomförde ytterligare en fusion.
Denna gång genomfördes en sammanslagning mellan Växa Halland, Hansa Husdjur, Freja Husdjur, Svenska Husdjur och Norrmejeriers producenttjänst.
Bondekooperativ
Den nya organisationen heter Växa Sverige och kan beskrivas som ett bondekooperativ som är indelat i marknadsområden och i kretsar. De marknadsområden som ingår är Nord, Mitt, väst, Öst, Sydväst och Sydost.
Idag arbetar 16 personer inom Växa Sverige på Gotland. Kontoret är placerat i Hemse. Den nya fusionen har dock inte inneburit några uppsägningar för Gotlands del.
- Nej, då var det var en större förändring när vi gick samman med Kalmar Tjust, då försvann flera administrativa tjänster, den här gången har ingen behövt gå. Tvärtom vi har nyanställt en person eftersom jag fått en annan tjänst.
Många resor
Mikael Jakobsson fortsätter:
- Tidigare arbetade jag som rådgivningsansvarig för Hansa Husdjur på halvtid och halvtid som fältrådgivare. Idag är jag områdesansvarig för rådgivning och djurhälsa för två marknadsområden vilket rent geografiskt betyder Gotland, Kalmar, Östergötland, Jönköping Blekinge och Kronobergs län.
Att det i sin tur innebär mycket resande sticker Mikael Jakobsson inte under stol med.
- Tidigare reste jag kanske 2-3 dagar per månad, idag är det 2-3 dagar i veckan. Det är enormt stor skillnad för mig personligen. Det tar tid att förflytta sig så det blir mycket tid på att förflytta sig. Jag måste ta båten för de driftsplatser jag ska till ligger inte precis i närheten av flygplatserna, säger han och skrattar till.
Men hans utökade arbetsområde innebär även fördelar för Gotlands del.
- Nu har jag börjat lära mig mitt område och när jag reser runt där kan jag se vad som funkar och vad som inte funkar. Det går att plocka med sig de goda exemplen. Jag kan till exempel se att det här är ingen idé att genomföra, det har inte funkat någon annanstans och vet att det inte heller kommer att fungera på Gotland. Sedan innebär det en del fördelar att jag är stationerad på Gotland och att jag kan locka hit experter.
Rådgivning
Även om Hansa Husdjur övergått till den betydligt större organisationen Växa Sverige så tror inte Mikael Jakobsson att den enskilde lantbrukaren märker av förändringen så mycket.
- Vi sysslar fortfarande med service och rådgivning, själva fältarbetet påverkas inte och att administrationen centraliserats märker man inte av på en gård. Det är bara ett annat brevpapper och att man ringer ett nytt nummer.
Mikael Jakobsson berättar vidare att det praktiska ännu inte gett så mycket effekt för Gotlands del.
- Om vi ska vara ärliga har vi inte märkt av det så mycket ännu, vi är ännu inne i en fusionsprocess och det är både jobbigt och smärtsamt. Fast det ger oss även möjlighet till utveckling och satsningar som tidigare var svåra att genomföra. Nu kan de bli av eftersom vi är en del i ett större sammanhang. Idag sitter till exempel Hans Pettersson från Havdhem högst uppe i Växa Sveriges styrelse. Det betyder att vi har ett gotlandsperspektiv ända i toppen på organisationen.
- Förändringen är även rolig. Det är jättepositivt och jag är enormt glad över att ha fått den här möjligheten. Jag tänker hela tiden när jag reser runt att oj, det här har de gjort jättebra och varför har vi inte testat det här på Gotland tidigare? Det är enormt inspirerande att resa runt och se så mycket duktigt folk.