Tidigt i höstas slog polisen larm om att knarket bland unga ökat kraftigt. Under ett par veckor i slutet av september och början av oktober tog polisen 22 unga gotlänningar för bruk eller innehav av narkotika.
"Det är en epidemi"
- Ön är nog mer eller mindre självförsörjande. Det är många som håller på, sa Erik Guteson vid polisens narkotikaenhet till GA då.
Men det är inte bara polisen som ser effekterna av ökat narkotikaanvändande.
Även ungdomsgruppen och missbrukarvårdsenheten har slagit larm om att de får in betydligt fler nya klienter - varav många är unga - enligt regionens folkhälsostrateg Håkan Jonsson.
- Via intensifierat arbete har polisen konstaterat att det finns mycket narkotika bland unga. Det är en epidemi. Det är polisens bild, men den förstärks av ungdomsgruppen och missbrukarvårdsenheten, säger han.
Vill ge större kunskap
Nu vill även region Gotland ta greppet om narkotikaproblematiken på Gotland.
I en serie om fem föredrag ska socialen, skolorna och polisen gemensamt informera all personal i regionen som jobbar med unga i åldrarna 13 till 25 år.
I går hölls det första mötet av fem där personal bland annat ska få tips om hur man ser tidiga tecken på användning av narkotika.
- Målet är att utbilda personal för att ge större kunskap och ökad trygghet.
-Vi vill påminna om att det finns olika policys bland annat när det gäller anmälningsskyldighet och vi vill prata om hur vi kan jobba med attityder, säger Håkan Jonsson.
Drogliberala strömningar
Just attityden till narkotika är något som bekymrar Håkan Jonsson.
- Vi ser att det finns drogliberala idéer och det oroar. Det är drogliberala strömningar i samhället, allt från kompistryck till Alexander Bard. Vi vill lyfta fram att det finns tusen skäl att inte använda narkotika.