Tar strid med stiftet om 538 hektar mark
Av gammal hävd ska församlingen äga marken i den egna socknen, hävdar kyrkoråden i Näs, Hangvar-Hall och Hellvi. De tre församlingarna gör därför anspråk på den kyrkliga mark inom respektive församling som Lantmäteriet påbörjat en äganderättsutredning om.Samma mark gör även Egendomsnämnden i Visby stift anspråk på.Tvisten handlar om 538 hektar mark med ett sammanlagt taxeringvärde på nära 1,7 miljoner kronor.
I förra veckan gick tiden ut att skriftligen lämna synpunkter om utredningen till Lantmäteriet. Från fyra håll har skrivelser inkommit.
Egendomsnämnden i Visby stift gör anspråk på samtliga 86 fastigheter som är under utredning. Stiftet har bildat Prästlönetillgångar i Visby stift, som juridisk person med uppgift att stå som ägare av marken.
Tre församlingar har lämnat skrivelser. I Hellvi, Hangvar-Hall och Näs vill församlingarna ha äganderätten.
<span class=MR>Änge och skogsmark</span>
För Hangvar-Hall gäller kravet fastigheterna Halls Annex 1:1 och Prästgården 1:1, totalt 259 hektar mark med ett taxeringsvärde på 924 000 kronor.
Halls Annex består av två skiften. Det ena är ett änge (26 ha) och det andra skogsmark kring Hauksmyr (156 ha).
Även Prästgården 1:1 i Hangvar består av två skiften. Det ena består av skog samt en mindre del åker, och ligger väster om kyrkan. Det är på 51 hektar. Det andra skiftet utgörs av skog och är på 126 hektar.
Hangvar-Hall kyrkoråd anmäler här sin bestämda uppfattning att i de lagfarter som efterhand kommer att utfärdas skall den församling där respektive marker är belägna registreras som ägare, skriver kyrkorådets ordförande Mary Andersson.
<span class=MR>"Orimlig begäran"</span>
Hellvi församling gör anspråk på Hellvi Annex 1:1. Fastigheten består av två skiften, varav det ena är Hammarsäng (11 ha). Det andra är ett skogsskifte (117 ha) som sträcker sig från kyrkan ner mot Fardume träsk. Taxeringsvärdet är 450 000 kronor.
Hellvi kyrkoråd påpekar i sin skrivelse svårigheten att styrka sitt krav på äganderätt.
Denna begäran synes orimlig, enär kyrkans äganderätt i praktiken härrör från gammal hävd, genererad av församlingsmedlemmars gåvor, arv, tionden med mera, skriver kyrkorådets ordförande Maj-Britt Andersson.
För församlingen i Näs handlar kravet på äganderätt fastigheten Näs Annex 1:1. Den består av två skiften, varav det ena är åker och betesmark (23 ha) ute på Näsudden. På den marken finns flera vindkraftverk. Det andra skiftet består av skog på Lingen (28 ha), mark som gränsar till Havdhem. Taxeringsvärdet för marken är 303 000 kronor.
Kyrkorådet i Näs har gjort en egen utredning om marken.
Fastigheterna Annexen benämndes tidigare Prästbolet och bestod av jord som bönderna inom socknen lämnat till församlingen eller kyrkan som prästens löneboställe, står det i kyrkorådets skrivelse.
Kyrkorådet har besökt landsarkivet och läst i 1594 års inventariebok för södra tredingen, som bland annat förtecknar kyrkans tillgångar i Näs. Man hänvisar även till skattläggningskartorna 1738 och 1739, samt till de handlingar som upprättades vid laga skiftet 1885.
Församlingens äganderätt till nämnda skiften torde vara odiskutabel, konstaterar kyrkorådet i sin skrivelse.
Kyrkorådet i Näs avslutar sin skrivelse med några moraliska funderingar:
<span class=MR>Budord som argument</span>
Vi äldre fick i vår ungdom lära att tio Guds bud skulle vara rättesnöret för vårt handlande, och det skulle de även vara för juridiska personer, nämnder och myndigheter. Då var spel och dobbel om penningar förbjudet och spekulationer i aktier okända för gemene man.
I nionde budet står det: Du skall icke hava begärelse till din nästas hus. Luther tillägger: Utan vara honom behjälpliga att han må behålla det som hör honom till.
Kyrkorådet påpekar, att församlingen är det primära i kyrkans organisation, och att stift och övriga organisationer inom kyrkan som sin främsta uppgift har att stödja och hjälpa församlingarna.
På torsdag hålls ett nytt sammanträde i arbetet med att hitta ägare till de 86 fastigheterna. Eventuellt kan det då komma ytterligare ägandeanspråk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!