Vad menas då egentligen med "täta bröst"? Vi börjar där.
Enligt Bröstcancerförbundet handlar det om att man har mycket körtelvävnad i barmen, vilket är dubbelt problematiskt. Dels innebär denna sammansättning i sig en ökad risk för bröstcancer, men dessutom blir det svårare att upptäcka tumörer på mammografibilderna.
Cancerrisken uppskattas vara fyra till sex gånger större, jämfört med kvinnor som har mindre brösttäthet.
Enligt Bröstcancerförbundets uppskattning finns det omkring 1 400 kvinnor på Gotland som har täta bröst. Det kan finnas fler, detta handlar om antalet inom det spann som omfattas av bröstcancerscreening, i åldrarna 40 till 74 år.
Apropå screening slår nu förbundet ett slag för att denna ska vara individuell.
"Med individanpassad screening skulle fler cancrar hittas tidigare", skriver man i ett pressmeddelande, som skickades ut inför Rosa Bandet-månaden oktober.
Enligt förbundets egna undersökning har man en majoritet av landets bröstradiologer bakom sig.
– I dag finns det en större medvetenhet om riskfaktorer bland radiologer och fler undersökningstekniker att välja på. Det gör att allt fler ställer sig frågan om vi inte kan screena mer effektivt, säger Per Hall, professor vid Karolinska institutet, i pressmeddelandet.
GT har under en veckas tid sökt ledningen på bröstmottagningen i Visby, för att få kommentarer till de gotländska siffrorna samt kring arbetet mot bröstcancer på ön, men utan resultat.