Taxi pÄ natten det första som kommer att ryka

För mÄnga branscher Àr det tufft ekonomiskt i coronatider. NÄgra av de som krisar mest just nu Àr taxibolagen. "KÀmpar med nÀbbar och klor för att hÄlla det flytande".

Fredrik Lindeberg, vd för Taxi Gotland, tror att det inte Àr lÄngt bort att flera av Äkarna som Àr anslutna kastar in handduken.

Fredrik Lindeberg, vd för Taxi Gotland, tror att det inte Àr lÄngt bort att flera av Äkarna som Àr anslutna kastar in handduken.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2020-04-09 11:22

Det Àr fortsatt hÄrda tider för taxibolagen pÄ ön. För transportfackets ombudsman Thomas Gahnström Àr det intensiva förhandlingstider med permitteringar pÄ dagordningen. I början av veckan hölls förhandlingar med de Äkare som Àr knutna till Taxi Gotland.

– Taxi Gotland har gĂ„tt in i korttidspermittering pĂ„ all personal, Ă€ven vĂ€xeln. De kĂ€mpar med nĂ€bbar och klor för att hĂ„lla det flytande, sĂ€ger Thomas Gahnström, ombudsman för fackorganisationen Transport pĂ„ Gotland.

Under onsdagen hölls Àven förhandlingar med Taxi Visby.

– Det blir permittering dĂ€r med pĂ„ omkring sju stycken nu i första skedet.

För ÄkerinÀringen och bensinmackarna, som ocksÄ Àr del av transportfacket Àr det nÄgot lugnare, men man har ÀndÄ förberett för permitteringar, och tagit bort extrapersonal.

– Alla försöker just nu, men det kommer ju en grĂ€ns nĂ€r försöket inte hjĂ€lper lĂ€ngre, sĂ€ger Thomas Gahnström.

Hos Taxi Gotland Àr lÀget dystert. Bolaget har gÄtt ner i omsÀttning med 75 procent, och hÄller lÀget i sig ser det inte ljust ut framöver. Fredrik Lindeberg, vd för Taxi Gotland, tror att det inte Àr lÄngt bort att flera av Äkarna som Àr anslutna kastar in handduken.

– FortsĂ€tter det pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet sĂ„ skulle jag sĂ€ga att vi i mitten pĂ„ maj fĂ„r se ett antal ansökningar. Och nĂ€r alla Ă„kerier gĂ„tt ner gĂ„r vi ocksĂ„ ner. Och dĂ„ finns det ingen taxi pĂ„ Gotland som kan serva pĂ„ nĂ€tterna, sĂ€ger han.

Åkerierna som kör för Taxi Gotland har gemensamt korttidspermitterat med 60 procent. Men att ansöka om korttidspermittering gĂ„r bara för de som har aktiebolag och Ă€r med pĂ„ lönelistan sjĂ€lva.

– Men ofta har de enskild firma, och dĂ„ kan de inte söka. Det Ă€r mĂ„nga nystartade bolag med höga ambitioner och duktiga mĂ€nniskor dĂ€r det tyvĂ€rr kan sluta med att de fĂ„r gĂ„ frĂ„n hus och hem, sĂ€ger Fredrik Lindeberg.

– De Ă€r mina hjĂ€ltar de som sitter bakom ratten idag. De har fĂ„tt bita ihop med minimilöner. Men de stĂ€ller upp med positiv instĂ€llning, Ă€ven om det ser mörkt ut.

För att behÄlla servicen pÄ ön sÀtter man nu hopp till gotlÀnningarna och regionen.

– Kanske kan regionen stĂ€lla upp sĂ„ att vi kan fortsĂ€tta hĂ„lla öppet pĂ„ nĂ€tterna. För det Ă€r det första som kommer ryka. Vi kommer ha möte om det senare i april, men det finns starka röster redan om att vi ska stĂ€nga efter att sista bĂ„ten kommit in, och öppna upp igen till första flyget.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!