Taxi på natten det första som kommer att ryka

För många branscher är det tufft ekonomiskt i coronatider. Några av de som krisar mest just nu är taxibolagen. "Kämpar med näbbar och klor för att hålla det flytande".

Fredrik Lindeberg, vd för Taxi Gotland, tror att det inte är långt bort att flera av åkarna som är anslutna kastar in handduken.

Fredrik Lindeberg, vd för Taxi Gotland, tror att det inte är långt bort att flera av åkarna som är anslutna kastar in handduken.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2020-04-09 11:22

Det är fortsatt hårda tider för taxibolagen på ön. För transportfackets ombudsman Thomas Gahnström är det intensiva förhandlingstider med permitteringar på dagordningen. I början av veckan hölls förhandlingar med de åkare som är knutna till Taxi Gotland.

– Taxi Gotland har gått in i korttidspermittering på all personal, även växeln. De kämpar med näbbar och klor för att hålla det flytande, säger Thomas Gahnström, ombudsman för fackorganisationen Transport på Gotland.

Under onsdagen hölls även förhandlingar med Taxi Visby.

– Det blir permittering där med på omkring sju stycken nu i första skedet.

För åkerinäringen och bensinmackarna, som också är del av transportfacket är det något lugnare, men man har ändå förberett för permitteringar, och tagit bort extrapersonal.

– Alla försöker just nu, men det kommer ju en gräns när försöket inte hjälper längre, säger Thomas Gahnström.

Hos Taxi Gotland är läget dystert. Bolaget har gått ner i omsättning med 75 procent, och håller läget i sig ser det inte ljust ut framöver. Fredrik Lindeberg, vd för Taxi Gotland, tror att det inte är långt bort att flera av åkarna som är anslutna kastar in handduken.

– Fortsätter det på det här sättet så skulle jag säga att vi i mitten på maj får se ett antal ansökningar. Och när alla åkerier gått ner går vi också ner. Och då finns det ingen taxi på Gotland som kan serva på nätterna, säger han.

Åkerierna som kör för Taxi Gotland har gemensamt korttidspermitterat med 60 procent. Men att ansöka om korttidspermittering går bara för de som har aktiebolag och är med på lönelistan själva.

– Men ofta har de enskild firma, och då kan de inte söka. Det är många nystartade bolag med höga ambitioner och duktiga människor där det tyvärr kan sluta med att de får gå från hus och hem, säger Fredrik Lindeberg.

– De är mina hjältar de som sitter bakom ratten idag. De har fått bita ihop med minimilöner. Men de ställer upp med positiv inställning, även om det ser mörkt ut.

För att behålla servicen på ön sätter man nu hopp till gotlänningarna och regionen.

– Kanske kan regionen ställa upp så att vi kan fortsätta hålla öppet på nätterna. För det är det första som kommer ryka. Vi kommer ha möte om det senare i april, men det finns starka röster redan om att vi ska stänga efter att sista båten kommit in, och öppna upp igen till första flyget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!