Våld i nära relationer är så vanligt att alla känner någon, både offer och gärningsmän. Det framkom vid det stora seminariet som hölls i början på veckan på Wisby Strand, där bland annat polisen fanns med.
Nu vill ett av öns taxibolag vara med och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Fler som slår larm och vågar tipsa polisen behövs, menar taxiåkaren Joakim Andersen. Sedan 2017 driver han tillsammans med sin fru Tua Andersen Limo Gotland i Fardhem. Paret driver också Snäusbodi i Hemse och i Klintehamn, och ser i sina olika roller mycket av det som sker i samhället.
– Taxi, där är folk alla tider på dygnet. Vi ser människor både i glädje och sorg och är en bra plattform för att hålla lite uppsikt, säger Joakim Andersen.
Efter samma modell som projektet ”Huskurage”, en metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående, vill Joakim Andersen nu starta ”Taxikurage”.
– Det bygger på Nina och Peter Rungs modell ”Huskurage”, som har fått en efterföljare i ”Hotellkurage” med hotellen i Visby, säger han.
Tanken med ”Taxikurage” är att stötta polis och väktare med observationer och snabb information, för att på så sätt bygga en tryggare vardag genom att nätverka med varandra.
– Ordningsmakten och räddningstjänsten på ön har begränsade resurser, det här blir fler ögon. Det handlar om att vi måste ha polisen med oss och att de supportar oss, säger Joakim Andersen och berättar att han själv har sett och varit med om en hel del.
Dit hör människor i bråk utanför taxin, väskryckningar och droger.
– Jag har själv blivit hotad. Jag stod på Stora torget när en man hoppade in i bilen. Vi hann inte runda torget innan han blev upprörd och började rycka i förarstolen från baksätet. När jag sa till skulle han slå ihjäl mig, säger Joakim Andersen och berättar att han lyckades prata sig ur den hotfulla situationen.
Vid Östercentrum fanns polis på plats, men då hade den hotfulle mannen hoppat ur bilen och försvunnit, berättar han.
Målet är att kunna aktivera projektet inom kort, och att därmed bli först i landet. Joakim Andersen vill ha med sig alla öns taxiförare i ett nätverk, i nära samarbete med ordningsvakter, väktare, krogar, hotell och polis.
– Det händer redan nu att polisen ringer oss och har sett på någon övervakningskamera hur en kund hoppat in i vår bil. Därför har jag satt in en tracker, så att vi kan se exakt på minuten var bilen befunnit sig, säger han.
I bilen finns också en hjärtstartare, något som Joakim Andersen önskar skulle finnas i samtliga taxibilar på ön.
Han menar att ett projekt som ”Taxikurage” också skulle vara ett sätt för branschen att motverka den bild som ibland framförs i media, om oärliga chaufförer och brott som kunder utsatts för.
– Taxibolagen tror jag skulle kunna räta på ryggen och känna sig som en del av samhället, säger han.
Narkotika som missbrukas och säljs är också en brottslighet där taxichaufförerna skulle kunna hjälpa polisen, hoppas Joakim Andersen:
– Det smyger sig in allt mer droger och då måste alla efter bästa förmåga observera, ha civilkurage, och uppmärksamma ordningsmakten på det man ser, säger han.