Taxiförarna: "Det är inte vägarnas fel, utan förarnas"

Jägargatan och Linds-utfarten är det första öns taxichaufförer kommer att tänka på när det gäller trafikfarliga platser. Samt bilburna gotlänningar. "Högerregeln begriper inte många."

Linds-utfarten upplevs, trots insatser, som otrygg av många, däribland Peter Melander (nere till höger). Men trafikvettet är ett större problem, tycker Peder Althin.

Linds-utfarten upplevs, trots insatser, som otrygg av många, däribland Peter Melander (nere till höger). Men trafikvettet är ett större problem, tycker Peder Althin.

Foto: Malin Stenström/Emelie Stenqvist/Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2021-02-17 10:08

GT har i flera artiklar uppmärksammat trafikfarliga platser runtom ön. Hittills har läsarna och tjänstemännen kommit till tals. Men yrkesförarna då, vad tycker de?

Vi ställde samma fråga – var finns öns trafikfarligaste plats – till två rutinerade taxichaufförer på Gotland: Peder Althin och Peter Melander.

– Jag tycker att utfarten vid Linds är för jävlig. Närmare bestämt att det är 80 kilometer i timmen där. Det är alldeles för fort för att man ska kunna komma ut på ett säkert sätt. Jag tycker man därför ska sänka hastigheten, man måste ju ändå bromsa in för rondellen lite längre fram, säger Peter Melander.

Peder Althin lyfter i sin tur fram Jägargatan – det vill säga vägen strax nordost om Visby gallerias parkering.

– Den är knepig både mot Kung Magnus väg och Norra Hansegatan. Framför allt på grund av cyklisterna som kommer farande i hög hastighet vid övergångarna, ofta med hörlurar i öronen. Där har det varit nära en smäll några gånger, säger han.

Bilisterna är dock medskyldiga, påpekar Peder Althin.

– Det händer ofta att bilisterna är lite för snälla och släpper fram cyklisterna i tokiga lägen. Resultatet blir att trafiken stoppas upp på alla håll och kanter, vilket skapar trafikfarliga situationer.

Men till syvende och sist landar Peder Althin och Peter Melander i ungefär samma slutsats som regionen: Det finns egentligen inga platser som sticker ut nämnvärt i sammanhanget.

– Om man inte följer trafikreglerna är alla platser farliga. Det är framför allt beteendet i trafiken, inte de trafiktekniska lösningarna, som är problemet, konstaterar Peder Althin.

Svårast har gotlänningarna med högerregeln, menar Peter Melander.

– Polisen sa en gång att med tanke på att 25 procent av öns invånare förstår den är det lite vågat att ha kvar den regeln. Det ligger mycket i det. Förbättringspotential finns även vad gäller rondellkörning. Där blinkas det ofta vänster när man kör höger, säger han.

Peder Althin:

– Jo, nej, högerregeln begriper inte många. Fast på vissa ställen är det rörigt, så jag kan förstå att folk blir förvirrade. Jag tänker till exempel på vägen mellan Snäck och lasarettet. Där är det väjningsplikt vid vissa utfarter, och vid andra gäller högerregeln. Samma längs Gråboväg. Det vore nog bättre att förtydliga det där och sätta upp väjningsplikt på hela sträckan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!