Taxinäringen återhämtar sig efter mardrömsvåren

Från att ha tappat 80 procent av omsättningen i mars och april börjar taxinäringen sakta återhämta sig. "Att ta igen sommaren kommer bli riktigt tufft", säger Peter Melander vid Taxi Gotland

Peter Melander är styrelseordförande i Taxi Gotland. Det kommer bli tufft att ta igen våren och sommarens stora tapp för bolaget, säger han.

Peter Melander är styrelseordförande i Taxi Gotland. Det kommer bli tufft att ta igen våren och sommarens stora tapp för bolaget, säger han.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-08-31 07:30

Taxinäringen är en av de branscher där coronapandemin satte de mest påtagliga spåren när den slog till.

– Över en natt stannade allt. Vi tappade 80 procent i mars och april jämfört med förra året, säger Peter Melander, styrelseordförande i Taxi Gotland och chaufför för egna bolaget Melanders Taxi AB.

I mars, april och maj avstannade i princip alla Taxi Gotlands körningar till flyg och färja. Ingen sommarpersonal togs in, och all personal permitterades.

65 procent av omsättningen försvann i maj, 55 procent i juni.

– I juli hade vi "bara" ett tapp på 22 procent. Men det vi drar in under maj till augusti ska vi betala hela januari, februari och mars med. Det kommer bli riktigt tufft, säger Peter Melander.

Paraplyföretaget Taxi Gotland består av tio åkerier som har sina egna bilar. Totalt jobbar drygt 40 personer med 22 bilar som rullar i Taxi Gotlands namn.

Under en period i våras hade bolaget ingen nattrafik mellan klockan 03 och 05.

– Fortfarande fattas det tio flyg om dagen jämfört med vad vi varit vana vid när det handlar om körningar. Generellt har folk rört på sig mindre också. Vi har nästan inte haft några resor till och från lasarettet och vårdcentraler, säger Peter Melander.

De lättade reserestriktionerna gjorde dock att fler ville åka taxi på ön. Antalet körningar kvällar och nätter till och från krogen har ändå nästan varit som en normal sommar, enligt Peter Melander.

– Sommarnätterna har varit hyfsade.

En sak som stuckit ut mot andra år är ovanligt många körningar till och från Tofta strand.

– Antagligen har det haft att göra med att folk inte velat åka buss, eller att bussen till Tofta kanske kört förbi resenärerna eftersom bussarna inte fick fyllas, säger Peter Melander.

Vanliga somrar invaderas Gotland av så kallade friåkare, hitresta taxibilar och förare.

– Någon sommar räknade jag till 65 friåkare på Gotland samtidigt. I år har det varit fem här totalt, konstaterar Peter Melander.

Taxi Gotland vann i sommar upphandlingen om att få köra skolskjutsar för särskolan på södra Gotland de närmsta fyra åren. Det handlar om cirka 40 barn som ska köras till och från skolan.

Ingen åkare inom Taxi Gotland har behövt lägga ner verksamheten på grund av pandemin.

– Det är glädjande. I våras var man väldig orolig för hur det skulle gå, säger Peter Melander.

Taxibilarna har i sommar gått varma till Tofta strand, kanske för att inte lika många velat åka buss till beachen.
Taxibilarna har i sommar gått varma till Tofta strand, kanske för att inte lika många velat åka buss till beachen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!