Ted Ljungqvist slagen av Timbuktu

Årets Lantis 2012 blev artisten Timbuktu. På andra plats på tidningens Lands lantislista hittar vi dock en gotlänning.

Foto:

Gotland2013-01-02 13:43

Jason "Timbuktu" Diakité toppar tidningen Lands lista över årets hundra hetaste lantisar. Han får utmärkelsen för sitt engagemang i Valvträsk, Bodens kommun. Byn ordnade en folkfest med Timbuktu som frontnamn och drog in pengar till folkets hus och byns gamla skola.

Den andre hetaste lantisen förra året anser tidningen att Ted Ljungkvist från Fårösund var. Juryn skriver i ett pressmeddelande att han fortsätter sin envisa strid mot de höga färjepriserna i gotlandstrafiken. Han började för drygt två decennier sedan och är återigen centralfigur i en ny protestvåg.

Fler gotlänningar finns med på listan: Lotta Bogren, Rute, som tillsammans med andra drog i gång projektet provgute, och

Gunnar Bendelin, Östergarn, även han engagerad i färjetrafiken och landsbygdsutvecklingen.

Hela listan: Årets Lantislista 2012

1. Jason "Timbuktu" Diakité, Stockholm och Vittskövle, är inte bara en hjärtevarm artist. Han bidrog också till att Folkets Hus i Gunnarsbyn fick ett nytt värmesystem och Valvträsk en ny bakugn efter en fantastisk folkfest.

2. Ted Ljungkvist, Fårösund, fortsätter sin envisa strid mot de höga färjepriserna i gotlandstrafiken. Han började för drygt två decennier sedan, nu centralfigur i ny protestvåg.

3. Ingrid Oscarsson, Dorotea, är en av dem som fick nog av nedskärningar och ockuperade vårdcentralen. Nu är frågan på väg mot Sveriges första folkomröstning i ett landsting.

4. Lennart Skoog, Brålanda, fick Stora Landpriset för att han under fem år fixat hundratals sommarjobb åt bygdens ungdomar. Metod: Han ringde sina företagarkolleger.

5. Kristina Dybeck, Nora, och de andra i projekt Järnkraft lyfte en hel bygd i Västmanland, bland annat har Järnboåsen fått 15 nya barnfamiljer på två år.

6. Robert Aronius, Glava, orkade inte se ortens flyktingar frysa medan myndigheterna tvistade om ansvaret. Han drog i gång en klädinsamling och fick orten på fötter.

7. Jonas Karlsson, Överkalix, startade en ungdomsgård och hjälper ungdomar på alla sätt att hitta sin väg i livet. Vann Landläsarnas pris i en rekordstor omröstning.

8. Lotta Bogren, Rute, är en idékläckare som tillsammans med andra drog i gång ett provboende för potentiella gotlänningar. Succé direkt med ett 20-tal "provgutar".

9. Mattias Nygren, Karlshamn, är Årets företagare som med sitt spelföretag Tarsier Studios  (47 anställda) bidragit till att Karlshamn blivit en samlingsplats för upplevelseindustrin.

10. Harald Nilsson, Linköping, startade ett upprop för att värna det gamla sockenbegreppet som är i farozonen, vilket sätter skräck i landets släktforskare.

11. Rasmus Elm, Moskva, fick hembyn Broakulla och resten av Sverige att svimma av lycka när han kvitterade till 4-4 i mirakelmatchen mot Tyskland.

12. Jens Böhn, Ulricehamn, och de andra i bygdegårdsföreningen Arås Kvarn vann den fina utmärkelsen Årets Bygdegård för sin breda verksamhet.

13. Agne Paulsson, Hensmåla, ligger bakom byanätet i Hensmåla. Att bygga bredband till byarna är numera en folkrörelse som väcker stort intresse också inom övriga EU.

14. Christer och Pirjo Aro, Kaunisvaara, funderade på att stänga sin lanthandel. Men gruvboomen i Pajala förändrade allt. Nu har de förlängt öppettiderna!

15. Jenny Svensson, Stockholm, leder det prisade projektet Mångkulturell Företagsutveckling som vill stimulera till fler "gröna företagare" med invandrarbakgrund.

16. Katarina Fägerskiöld, Stockholm, debuterade med boken Åsen som utsågs till årets bästa landsbygdsroman.

17. Leif Engström, Boden, fick fina priset Ullbaggen för arbetet med servicepunkter på kommunens landsbygd. Det är en framtidsfråga av stor betydelse.

18. Lars Pettersson, Torstensbyn, gick från noll till mångmiljonomsättning i sitt biodlarföretag och utsågs till Årets uppstickare i Värmland.

19. Mikael Niemi, Pajala, jobbar mot mobbning i skolorna och har satt upp den första homopjäsen i trakten.

20. Pia Fredriksson, Tving, fick med sig föräldrar och ortsbor och räddade byskolan mot alla odds.

21. Linda Hamrin, Dalskog, ordförande i Dalskogs Tennisklubb och Byalag, fick priset Årets utvecklingsgrupp för förmågan att locka barnfamiljer med moderna mötesplatser.

22. Thomas Hagberg, Tjörn, är Årets Spjutspets och vann 100 000 kronor av LRF för Myggenäs Gård som utvecklats från familjejordbruk till en bred, lönsam verksamhet.

23. Jonas Carlsson, Karlskrona, prisades för årets landsbygdsinnovation, en miljövänlig ogräsjägare med dokumenterad effekt.

24. Christer Helmersson och Mikael Persson, Kilafors, räddade livet på björnrivne jaktkompisen Per Hedberg när polis och räddningstjänst var förhindrade att gripa in.

25. Lena Lindström, näringslivsutvecklare i Örnsköldsvik, fick priset Året kommun för sin landsbygdssatsning som bland annat innebär att ett tiotal byar ska garanteras en basservice.

26. Ingela Oster, Åkersberga, är kökschef och skapar så härlig mat att hon fick Arlas Guldko för bästa Matglädjeskola.

27. Gunnar Bendelin, Östergarn, startade vid nyår ett uppror på Gotland som fick ön på fötter och vässade debatten, bland annat på en myllrande Facebooksida.

28. Clara Lidström, bloggare i Västerbotten, skriver så lockande att storstadstjejer börjar drömma om att flytta till mysiga byar i Norrland.

29. Ingemar Johansson, Sorsele, prisades för ett miljöprojekt i Ammarnäs som restaurerat naturbete och slåttermark till glädje inte minst för många nya besökare.

30. Nils Phillips, Röstånga, är ordförande i byaföreningen som bannlyser skräckbilder om framtiden. När bykrogen lades ner gick 400 personer samman och köpte den.

31. Jesper Persson och Pia Åkesson, Lugnåsberget, driver Sveriges finaste vandrarhem, enligt Svenska Turistföreningen. Här finns allt man behöver!

32. Jill Johnson, Vänga, föddes som småstadstjej och förblir en reklampelare för det lilla, lugna livet på landet. "Jag gillar att ha djur inpå knuten", sa hon i Land.

33. Jakob Sillén, Järvsö, flödar av idéer för bygden och berättade i Land om planerna på ett grottbad nära ortens skidbacke.

34. Astrid Landgren-Pattersson, Gräddö, blev årets Unga kvinnliga företagare i Roslagen med sitt företag Kajak & Uteliv. Astrid, 28, står för ett företagande vi behöver mer av.

35. Po Tidholm, Trönö, skriver kanske bättre än någon annan om glesbygdens problem och möjligheter. Hyllad för nya boken Norrland.

36. Bengt Erlingsson, Ormöga, blev kanske årets favorit i populära Bonde söker fru. Åtminstone är han "kamelbonden" med svenska folket.

37. Ulf Rosén, Klavreström, har skrivit kontrakt med Beatlesföretaget Apple och hans glasbruk marknadsför sina produkter med Beatlesmotiv över hela världen.

38. Robert Pettersson, Ånge, och de andra i bandet Stiftelsen tog med låten Vart jag än går Sverige med storm.

39. Maria Bahlenberg, näringslivsutvecklare i Bjurholm, skapar i Sveriges minsta kommun Norrlands bästa företagsklimat, enligt Svenskt Näringsliv.

40. Tyra Sjöstedt, Upplands-Väsby, fick i Land titeln "superlantis" för sitt multiföretagande som omfattar hästar, kläder och bloggande. Tyra har 15 anställda.

41. Lennart Rydén, Stockholm, är Lands tecknare som i 46 år fångat makthavare och landsbygdens läge på sitt eget geniala sätt. Nu går han i pension.

42. Lasse och Niklas Stöök, Hammarstrand, kan fortsätta sälja skor tack vare e-handeln på internet. Den moderna tekniken är landsbygdens bästa vän.

43. Peder Karlsson, Joeström, är årets coolaste (läs kallaste). Han ville uppleva naturen riktigt intensivt och sov ute i 100 vinternätter, ibland var det 30 minusgrader.

44. Camilla Jönsson, Ludvigsborg, är rektorn som går mot strömmen och lockar stadsbarn att börja i byskolan. "Familjer mejlar och vill flytta hit", säger Camilla.

45. Kjell "Lunkan" Lundqvist, Västerås, prisades för sin 45-åriga gärning som materialförvaltare i Skiljebo. Det är sådana som han som bär upp svensk idrott.

46. Mikael Windahl, Värmdö, är ordförande för årets bästa LRF-avdelning som bland annat säljer den förnämliga Värmdökassen, full av närproducerade livsmedel.

47. Rikard Ohlin, Sillerud är Ica-handlare och motor i ortens utveckling, bland annat med en ny och fantastiskt fin bok om hembygden.

48. Joakim Gustavsson, Ed, fick titeln Årets jobbskapare för att han i en av Sveriges minsta kommuner skapat 84 arbetstillfällen med sitt företag Svensk Skogsservice.

49. Pirjo Bergqvist, Sandarne, är spelberoende och älskar det. 70-åringen spelar World of Warcraft 20 timmar i veckan och krossar fördomar om att äldre bara vill handarbeta.

50. Maciej Zaremba, Stockholm, blev Årets miljöjournalist för sin artikelserie om Skogen vi ärvde. En tankeställare om skogskövling som väckte debatt och starka känslor.

51. Ted Ström, Nora, utropade Nora som Europas Alternativa Kulturhuvudstad för att visa att det finns ett livligt kulturliv även utanför storstäderna.

52. Niklas Pettersson, Bollnäs, är en av Nordens bästa hovslagare och hyllades som Årets hovslagare av Svenska Hovslagarföreningen. "Den titeln saknade jag", säger Niklas.

53. Arne Johansson, Östersund, sålde sin unika samling Hagström-gitarrer till Dalarnas museum. Nu är samlingen säkrad, men Arne hade en tår i ögonvrån vid överlämnandet.

54. Prinsessan Estelle, Drottningholm, föddes och plötsligt fick Östergötland en hertiginna och ett nytt, gulligt ansikte.

55. Therese Melin, Maglehem, gör affär av sitt stora intresse och täcker tak på gammalt vis med vass. Förfädernas kunnande är en utmärkt grund för att skapa nya jobb.

56. Stig Andersson, Barnarp, gjorde en kulturinsats när han började visa den fantastiske gåramålaren Mikael Raatikainens tavlor på Facebook.

57. Reine Hellman, Anstorp, är uppmärksammad Doktor Grålle i Fergusonklubben och tvingas rycka ut ibland när det hostar i någon motor eller är förkylt i hydraulsystemet.

58. Rolf Härlin, Tingsryd, är ledaren i hockeylaget som kallades för "bönderna från Småland". Sagt och gjort, nu sponsras laget av LRF!

59. Barbro "Lill-Babs" Svensson, Stockholm och Järvsö, är alltid aktuell och nu har den folkkära artisten blivit frimärke. "Sällan har jag känt mig så hedrad", sa Lill-Babs.

60. Peter Forsberg, Stockholm och Örnsköldsvik, berättade att han bygger ett hotell i Ö-vik som ska bli störst i stan. "Vem ska satsa i Ö-vik om inte vi", sa han.

61. Thomas Lundström och Anna-Lena Olsson, Stockholm och Korså bruk, gillar landet så till den milda grad att de nu köpt en hel by med herrgård, hyresfastigheter och en kanal.

62. Eva Johansson, Ryda, och hennes kvinnokompisar firade att de motionerat och badat bastu tillsammans i 50 år i sitt lilla torp i skogen. Livet på landet är härligt!

63. Emma Billbäck, Rättvik, driver tillsammans med maken Lars Christer en viltjour på ideell basis, till glädje för skadade fåglar och ekorrar med flera djur.

64. Claes och Kerstin Jürss, Flen, säljer 18 ton delikat, egenproducerad ost om året. Allting började med en annons i Land och trenden närproducerat blir bara starkare.

65. Teresa Grundin, Valla, sitter ena dagen vid kohagen och nästa dag fixar hon kronprinsessans makeup. Så kan livet bli för dagens lantisar med världen som arbetsfält.

66. Lennart och Elize Assalid, Assemyrvallen, har skapat en trädgård i Jämtland som egentligen är omöjlig. "Men här växer det ändå", sa paret i Lands succé Öppen trädgård.

67. Robert Gustafsson, Stockholm och Öland, vill starta en krog med inriktning på husmanskost och underhållning i Borgholm. Det låter väl fantastiskt roligt!

68. Christer Andersson, Jonstorp, för slä(c)kttraditionen vidare när han tar hjälp av sonen Magnus i det viktiga jobbet som deltidsbrandman.

69. Susanna Söderman, Hedemora, och Linn Danielsson, Dala-Järna, tog guld i EM för Unga Bagare som inkluderar fem moment, till exempel matbröd och wienerbröd.

70. Ulla Johansson, Herrljunga, fick priset Årets eldsjäl i Herrljunga bland annat för att hon startat en konstsimförening.

71. Järven, Naturen, uppgår nu till 600 individer vilket är sex gånger så många som för 50 år sedan.

72. Sven Börjesson, Växjö, och hans kolleger i radioprogrammet Kluvet land får fortsatt stark respons för sina välgjorda program om landsbygden.

73. Berith Cavallin, Hörby, är Årets Hedersstork för sitt engagemang i det skånska Storkprojektet som hon följt sedan 1989. Hennes kunskaper torde vara i världsklass.

74. Alva Snis Sigtryggsson, Stockholm, blev Årets miljöhjälte för att hon och ett 20-tal andra stoppat stenbrytning i den känsliga Ojnareskogen på Gotland.

75. Helene Wallin, Norberg, är en dynamisk företagsledare som tillverkar naturkosmetika och gör affär av naturens läkande egenskaper, sysselsätter elva personer.

76. Stig Henriksson, Fagersta, är nog Sveriges populäraste kommunalråd (V) och har egen majoritet. Hans filosofi är tänkvärd: Få den grå vardagen att fungera i första hand.

77. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, Stockholm, växte upp på småorter och slår gärna ett slag för landsbygdens möjligheter. "Gör inte landsbygden till offer", sa duon i TV4-soffan.

78. Anders Lundin, Stockholm, guidar för andra året svensk-amerikaner genom landsbygds-Sverige och lockar miljonpublik framför TV:n.

79. Petter Berndalen, Stockholm, bestämde sig för att under ett år bara köpa mat direkt från bönderna. Han cyklade dit och har aldrig ätit så bra och så billigt.

80. Hoff Sven Hedlund, Leksand, är svensk mästare i ämnet dalkullor och kom ut med ett unikt praktverk som grundats på mångårig forskning.

81. Jan Troell, Smygehamn, är vid 81 års ålder en av världens stora filmskapare. Hyllat mästerverk i år om Torgny Segerstedt, antinazisten som inte får glömmas bort.

82. Roger Rönnberg, Bensbyn, fick hela Sverige att nattjubla när hans Småkronor blev juniorvärldsmästare i ishockey. Lagledaren Roger vilade sen ut hemma vid brasan.

83. Marie Björklind, Arvika, tog initiativ till det stora barnkalaset i Missionskyrkan som under devisen "Allas barn är allas ansvar" samlade 1 200 deltagare.

84. Kent Karlsson, Bärke, utsågs till Årets samlare. Mjölkbonden Kent har minst 600 radioapparater i sin samling.

85. Jon Törnros och Richard Nylund, Rengsjö, ligger bakom Hem till byn-festivalen som i år utökades till två dagar.

86. Johan Väisänen och Sara Ljunggren, Kangos, byggde upp en vildmarksby som lockar besökare från hela Europa. Greppet räddade också butiken för de 200 invånarna.

87.  Mats Melin, Hudiksvall, är skådis i Glada Hudik-teatern och firade teaterns 15-årsjubileum och att han fått ett nytt liv tack vare scenen och reklamrollen som Ica-Jerry.

88. Emanuel Kunosson, Grundors, är bara åtta år men redan världskänd uppfinnare efter det att en filmsnutt på Youtube beskådats av en halv miljon människor över hela världen.

89. Paul Gradin, Forsed, och de andra i O-revyn skriver manus och får år efter år ortsborna att vrida sig av skratt i fina Västansjö Folkets Hus.

90. Bosse Andersson, Selet, brinner så till den milda grad för landsbygdsutveckling att han efter en karriär i bilbranschen flyttade hem och blev Årets eldsjäl i Jämtland.

91, Karin Eriksson, Kölsillre, är frontfigur i bygdens utveckling och stark drivkraft bakom succéprojektet Byabussen.

92. Lars Yngve, Ystad, kom ut med sin andra bok om Nils-Ude, det fiktiva bysnillet som talar österlenska och får hela Skåne att dra på munnen.

93. Peter Rosén, Abisko, gav ut fantastiska foto- och faktaboken Aurora Borealis i Lappland om norrskenet som fascinerar alltfler turister från hela Europa.

94. Birgitta och Krister Lindkvist, Angshult, sparar i år 15 000 kronor på att kombinera sol- och vedvärme i sin fastighet. Föredömen som var tidigt ute med moderna miljölösningar.

95. Ebbe Bjärlestam, Hässleholm, är Årets Gåsakarl för att han med stor entusiasm stimulerat barn att bygga fågelholkar. 300-400 holkar per år bygger Ebbe själv!

96. Vallhunden Vilda, Kalix, är möjligen Sveriges bästa, fyrbenta kofösare och besparar matte Malin Karlsson mycket jobb på gården.

97. Åsa Ingårda, Nyköping, tog humorpriset på Landsbygdsriksdagen när hon berättade om sina årslånga vedermödor för att få sätta upp en skylt längs vägen.

98. Kerstin Almqvist, Mora, kan som ingen annan berätta om lyckan i att bo i en fäbod trots att hon varit insnöad i tre dagar. Stockholm saknar hon aldrig.

99. Ulla Jönsson, Halmstad, och de andra i Bäckagårds innebandylag är landets tuffaste. Barnbarnen är inget skäl att missa träningen, säger Ulla, 71, och de andra seniorerna.

100. Kalle, Sösdala, gaygalten blev en riksangelägenhet när hans olyckliga kärleksdrama med tjuren Sune Mangs avslöjades. Kalle trånar än, men Sune är inte intresserad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om