Tegnell om öns smittskydd: "Bra på att testa och spåra"

Smittkurvan sjunker stadigt på Gotland, som i relativa tal ligger mycket bra till jämfört med resten av landet. "Gjort ett bra arbete med att testa och smittspåra", säger Anders Tegnell.

Regionens smittskyddsläkare Maria Amér och statsepidemiolog Anders Tegnell.

Regionens smittskyddsläkare Maria Amér och statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv/Jonas Ekströmer/TT

Gotland2021-02-12 20:39

Statistik som mäts per 100 000 invånare ger ofta en missvisande bild av sakernas tillstånd på ön. Med den måttstocken är Gotland hur som helst den region som rapporterat in lägst antal nya bekräftade coronafall de senaste veckorna. Enligt Folkhälsomyndighetens summering av vecka 5 rör det sig om 32 sjukdomsfall per 100 000 invånare på ön. Motsvarande siffra för Dalarna är 107, och för Halland 314.

Oavsett hur man räknar tycks Gotland, för stunden, klara sig bra jämfört med stora delar av landet. 

Vad det beror på? Vi ställde frågan till statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Öar har klarat sig bättre rent allmänt. Man kan se den effekten på Nya Zeeland, Island och även vissa av de brittiska öarna. Det är förmodligen lättare att hålla bra kontroll när man har en begränsad befolkning och där det inte är så mycket människor som rör sig ut och in, utan man håller sig till sitt. Sedan har man uppenbarligen gjort ett bra arbete med att testa och smittspåra, sa han under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland, får samma fråga.

– Det är förstås flera faktorer som spelar in, så det är svårt att säga varför det ser ut som det gör på Gotland jämfört med andra platser. Viruset är oberäkneligt. Man ska komma ihåg att Gotland var en av de regioner som stack iväg väldigt snabbt i höstas när vi såg en smittspridning efter höstlovet, säger hon.

Att Gotland är relativt förskonat från nya fall ska dock inte tas som intäkt för att vi lämnat det värsta bakom oss, betonar smittskyddsläkaren. 

– Västerbotten har ju också legat extremt bra till när det gäller antalet fall. Sedan har de fått in den nya virusmutanten, vilket lett till en snabb smittspridning. Det kan gå oerhört fort. Viruset har överaskat oss vid många tillfällen tidigare, så man får vara ödmjuk inför situationen.

I FHM:s statistik är Västerbotten den region med näst flest fall efter Halland under vecka fem.

Maria Amér tycker inte att man ska haka upp sig för mycket på de dagliga och veckoliga rapporterna. 

– Det viktiga i hanteringen av pandemin är att ha det långsiktiga perspektivet. Vi behöver följa råden och restriktionerna, och vi behöver göra det över en längre tid för att verkligen pressa ner den här samhällsspridningen av covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!